Lämpö aiheuttaa runsaasti kaikista elektroniikan tuotteiden rikkoutumisista ja häiriöistä. Nykyisin lämmönhallintaan käytetään perinteisesti alumiinisia jäähdytyselementtejä, lämpöputkia tai nestejäähdytystä, mutta niihin liittyy myös uuden oululaisen VTT:stä spinnanneen Thermal Channel Technologiesin mukaan haasteita. Yritys on saanut noin miljoona euroa kehittämänsä tekniikan kaupallistamiseen.
Thermal Channel Technologien mukaan esimerkiksi alumiiniset jäähdytyselementit ovat suorituskykyyn nähden raskaita, lämpöputket kalliita ja vaikeita valmistaa, ja nestejäähdytysjärjestelmien ongelmana on monimutkainen rakenne sekä huollon ja ylläpidon jatkuva tarve.
Ratkaisuksi yritys tarjoaa omaa kevyempää CooliBlade-ratkaisuaan, jonka suorituskyky perustuu integroidussa lämmönjohtokanavassa tapahtuviin neste-höyry-faasimuutoksiin. Kestävän alumiinirungon sisään toteutettu lämpökanava johtaa lämpöä tuhat kertaa paremmin kuin pelkkä alumiini.
Yrityksen ratkaisulla saavutetaan lämpöputkiin verrattuna kymmenkertainen lämmönjohtavuus kestävällä, kevyellä, kustannustehokkaalla, luotettavalla ja huoltovapaalla rakenteella. Lämmönhallinnassa suorituskyvyn lisäksi elementin koko ja paino ovat keskeisiä ominaisuuksia. Ensimmäisissä tehovalaisimien prototyypeissä CooliBladen lämpökanavalla pystyttiin pudottamaan 65 prosenttiin jäähdytyselementin painosta.
Yritys aikoo aikoo käynnistää uusien lämmönhallintamoduulien tuotannon yrityksen uusissa toimitiloissa Oulussa vuoden 2022 alussa. Tarkoitus työllistää kymmen henkilöä ensi vuoden loppuun mennessä. Lisäksi käytetään kotimaisia alihankkijoita valmistuksessa.
Thermak Channel Tecgnologies tähtää tekniikallaan taajuusmuuttajiin ja suuritehoiseen ledivalaistukseen, jota käytetään esimerkiksi teollisuushalleissa, urheilukentillä ja stadioneilla. Mahdollisia muita sovellusalueita ovat myös sähköautot ja niiden latausasemat, aurinkopaneelien invertterit ja 5G-tukiasemat.
”Suomessa on vahvaa osaamista useissa tehoelektroniikan sovelluksissa, kuten ledivalaistuksessa, taajuusmuuttajissa ja tietoliikennesovelluksissa’’, toteaa Vesa Pentikäinen, Thermal Channel Technologiesin toimitusjohtaja ja yksi sen perustajista.
Tehoelektroniikan jäähdytysratkaisuille on arviolta jo kymmenen miljardin euron globaalit markkinat ja monia kasvavia sovellusalueita. “Tavoitteemme on laajentaa myyntiä jo ensi vuonna Pohjoismaihin ja muualle Eurooppaan. Tietenkin Saksan markkina on meille hyvin olennainen markkina-alue’’, Thermal Channel Technologiesin Pentikäinen luettelee.
Oululaisyritys on saanut kokoon noin miljoonan sijoitukset. Perustajien lisäksi yrityksessä ovat osakkaina mukana VTT, Cor Group ja Mectalent sekä kaksi yksityistä sijoittajaa. Ratkaisun kaupallistamista on edistetty myös VTT LaunchPad -yrityshautomossa sekä Business Finlandin Tutkimuksesta liiketoimintaa -hankkeessa.
Lisää: CooliBlade (LINKKI)
Kuva: CooliBlade-jäähdytyselementti, Thermal Channel Technologies