Elektroniikan komponenttijakelijat esittäytyvät ensimmäistä kertaa laajasti koronavuosien jälkeen Münchenin Electronica22-messuilla. Mukana olivat paikallisten komponenttijakelijoiden sekä isoimpien Avnetin ja Arrowin lisäksi alan nettikaupat. Tapahtumassa oli kaikkiaan 14 näyttelyhallia ja laaja seminaaritarjonta. Kävijöitä tapahtuma keräsi neljässä päivässä lähes 70 000 ja näytteilleasettajia oli 2144. Tässä myös verkon videolinkki puolijohdeyritysten CEO-paneeliin. Uutista päivitetty 18.11.2022.
Electronica-messut järjestettiin edellisen kerran vuonna 2020 verkossa, mutta nyt tapahtuma palasi perinteisenä messuna Münchenin messujen jättihalleissa, joita on tänä vuonna käytössä kaikkiaan 14. Näytteilleasettajia on messujärjestäjän mukaan runsas 2144 eli tuhat vähemmän kuin vuonna 2018 ennen koronaa. Myös kävijämäärissä jäätiin runsaasti vuoden 2018:n 81 000 kävijästä, sillä järjestäjien mukaan tällä kertaa kävijöitä oli noin 70 000.
Runsas puolet kävijöistä tuli edelleen muualta kuin Saksasta, joten tapahtuma säilyi edelleen varsin kansainvälisenä.Tapahtuma on edelleen yksi suurimpia ja tuotevalikoimaltaan laajin alan messutapahtuma vaikka alan tuotantotekniikka esittäytyykin vuorovuosina omilla Productronica-messuille.
Näytteilleasettajien joukossa tarjolla oli useita eri tuotealueita, esimerkiksi runsaat 200 yritystä ilmoitti tarjoavansa puolijohteita ja muita elektroniikan komponentteja, 142 sulautettuja ja 61 tehoelektroniikkaa. Laitemekaniikkaa, kytkimiä ja liitäntätekniikoita oli komponenttien lisäksi laajalti erikoisyritysten lisäksi jakeluyritysten osastoilla.
Sopimusvalmistusta tarjosi lähes kaksisataa yritystä ja mukana luvussa on EMS-kokoonpanoyritysten lisäksi myös valmiskaapeleita ja muitakin osaratkaisuja kokoavat tahot. Saksan tyyliin sovellusalueista autoelektroniikka on isoin ja toisena langattomat ratkaisut. Puolijohteiden valmistuksen Semicon Europe -kongressissa oli 81 näytteilleasettajaa.
Electronicassa on viimeaikoina yleistyneet maakohtaisten jakelijoiden lisäksi isot komponenttien nettikaupat Digikeystä Mouseriin ja eurooppalaisesta TME:stä sveitsiläis-ruotsalaiseen Elfaan sekä Farnelliin. Samalla moni vakiojakelijatkin on Rutronikin tyyliin lähteneet mukaan nettikauppaan.
Messuilla oli mukana myös isot maakohtaisesti toimivat yritykset kuten Arrow ja Avnet, joista viimeksimainittu on koonnut osastolleen kaikki tytäryhtiönsä Silicasta EBV:n ja Farnelliin. Esillä oli komponenttien lisäksi korttitason suunnitteluosaamista ja erikoisfokuksena sähköautot sekä niiden lataustekniikat.
Arrow Electronics halusi tällä kertaa korostaa osastollaan komponenttien lisäksi suunnittelupalveluita ja moduuliratkaisuja. Yrityys keskittyi viestimään asiakkailleen, että yritys pystyy tukemaan kaikenlaisissa kehitysvaiheissa aina ideasta protojen kautta lopputuotteen nopeaan markkinoille tuontiin.
Puolijohdevalmistajista omilla osastoillaan Münchenissä olivat muun muassa Analog Devices, NXP, Renesas, Toshiba, Samsung, STMicroelectronics, Infineon, Texas Instruments, Bosch Sensortec, Murata, Panasonic, TDK ja ROHM. Lisäksi muutamat kuten Microchip olivat valinneet esilleolon jakelijoiden kautta.
Mittauslaitteissa esillä olivat kaikki isoimmat merkit kuten Keysight, Rohde & Schwaz, Teledyne LeCroy, Tektronix ja Rigol. Tarjolla oli lisäksi suuri määrä kehikkopohjaisia testerilaitteita valmistavia yrityksiä kuten Pickeringin tai NI joka tunnettiin aiemmin National Instruments -nimellä. Sulautettujen korttien valmistajista paikalla oli ainakin saksalainen Kontron sekä brittiyritys Farnell ammattilaistenkin käsissä suostulla Raspberry Pi:n korttimallistollaan.
Suomesta messuilla oli esillä vain muutamia yrityksiä, kun Ruotsista yrityksiä oli 16. Aspocompin piirilevytehtaan lisäksi messuilla olivat esillä tamperelaiset, piirisuunnittelija Core-HW ja antenniyritys Radientum sekä OuluICT:n yhteisosasto yrityksineen. Virosta oli myös suomalaistaustaiset Incap ja Reimax. Lisäksi ALD-osaaja Picosun oli mukana Saksan toimiston kautta.
Autoelektroniikan ja sulautettujen tekniikoiden seminaari- ja kongressitarjonnan lisäksi Electronica-viikon aikana järjestettiin puolijohdeyritysten CEO roundtable -paneeli, jossa olivat mukana STMicrolectronicsin Jean-Marc Chery, Infineonin Jochen Hanebeck ja NXP:n Kurt Sievers sekä erikoispiirien Wolfspeedin Gregg Lowe.
Voit katsoa koko CEO-paneellin Youtube-videona (LINKKI) verkon kautta. Lisäksi Electronica-messujen sivut (LINKKI), hallikartta (LINKKI, pdf), näytteilleasettajat (LINKKI) ja seminaaritarjonta (LINKKI) sekä Uusiteknologia.fi:n Electronica-uutiset(LINKKI).
Kuvat: Messe München, Electonica2022
Päivitetty 18.11.2022 tapahtuman ennakkokävijämäärillä, kuvilla ja linkeillä!