Euroopan unioni julkaisi perjantaina uusia rajoittavia toimenpiteitä, joilla kielletään esimerkiksi kaivosteollisuuden lisäksi kaikenlaisen elektroniikan ja it-tekniikan vienti Venäjälle. Nyt myös tuotetestaus- ja teknisten tarkastuspalveluiden tarjoaminen kielletään. Vientikiellot koskevat muiden EU-maiden tavoin myös Suomen tuontia ja vientiä Venäjälle.
EU:n yhdeksännessä pakotepaketissa vientikiellon piiriin lisätään Venäjän sotakoneistoa ja teollista kapasiteettia tukevia yrityksiä ja teknologiaa. Laajennetut kiellot koskevat kemiallisia ja biologisia laitteistoja, moottoreita, generaattoreita, sekä elektroniikkaa ja tietotekniikkaa.
Päätöksessä on varsin yksityiskohtaisesti listattu kielletyt elektroniikan komponentit kellotaajuuksineen, niiden kokoonpanot, tuotantolaitteet ja ratkaisut. Nyt Venäjän energiasektoria koskeva investointikielto ulotetaan kattamaan nyt myös kaivosteollisuus, tosin soveltamiskiellon ulkopuolelle jätetään muutamia EU-maille tärkeitä raaka-aineita, kuten alumiini, koboltti, rautamalmi, nikkeli. Lisäksi huoltovarmuuden takaamiseksi EU:ssa ulkoministeriön vientivalvontayksikkö voi myöntää poikkeusluvan nesteytetyn maakaasun (LNG) varastoinnissa käytettävän kaasukonsentraatin tuontiin Venäjältä.
Aiemmin asetetun metanolin tuontikiellon soveltamista lykätään kuudella kuukaudella kyseisen raaka-aineen saannin turvaamiseksi. Pakotteilla kielletään myös esimerkiksi tuotetestaus- ja teknisten tarkastuspalveluiden tarjoaminen erilaisten muiden markkinapalveluiden lisäksi. Paketissa laajennetaan myös henkilö- ja yhteisölistauksia, jotka koskevat Venäjän asevoimia ja niitä tukevia tahoja sekä muun muassa Venäjän duumassa toimivia poliittisia puolueita. Samalla laajennetaan kieltoa EU-kansalaisiin toimia tiettyjen valtionyhtiöiden hallituksissa.
Pakotteilla helpotetaan yritysten vetäytymispäätösten tekemistä Venäjältä. Samalla ulkoministeriön vientivalvontayksikkö voi edelleen myöntää poikkeusluvan yrityksille pakotteiden alaisten tuotteiden jatkomyyntiin Venäjällä yrityksen poistuessa Venäjän markkinoilta.
Lisää: Aiemmat Venäjän vienti- ja tuontikieltoja käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).
Kuvituskuva: Tulli 2021