Puolijohteiden Euroopan markkinoiden jakelumyynti kasvoi vuoden 2021 luvuista, kertoo eurooppalaisen komponenttien jakelujärjestö DMASS uusimmassa raportissaan. Eniten nousi pieni Sveitsi ja eniten laski odotetusti Venäjä, johon alan kauppa tyssäsi kokonaan Ukrainan sodan takia.
European Components Distribution (DMASS) -järjestön mukaan puolijohteissa kasvua tuli erityisesti viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu oli jopa 38 prosenttia sekä liitäntäratkaisujen. passiivisten komponenttien ja sähkömekaanisten ratkaisujen osalta kahdeksan prosenttia.
Koko komponenttimyynti oli vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä viisi miljardin euroa, jossa on 27,8 prosenttia kasvua edelliseen vuoden lukemaan verrattuna. Koko vuoden tasolla yritykset raportoivat 19,5 miljardin euron kokonaismyynnin, jossa oli kasvua vuoden 2021 lukuihin 32,6 prosenttia.
Parantunut komponenttitilanne vauhditti lopulta vuoden lopulla puolijohdekauppaa ja ylitti näin jopa kolmannen vuosineljänneksen myyntiennätyksen. Myynti kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä 3,62 miljardiin euroon, jonka lisäksi liitäntä-, passiivi- ja mekaniikkaratkaisuista tuli (IP&E) 1,41 miljardia euroa.
”Olemme varmasti iloisia ennätysmääristä niin vielä tärkeämpää oli että saatavuus paranee – tosin ei kaikkien tuotteiden osalta’’, sanoi DMASS-järjestön puheenjohtaja ja komponenttien nettijakelija Digikey:n johtoon kuuluva Hermann Reiter järjestön tiedotteessa. Alalla on siis edelleen puute joistakin komponenteista.
Reiterin Digikeyn ja muidenkin komponenttijakelijoiden kannalta varmasti parasta oli, että jakelukaupan osuus on noussut hänen mukaan merkittävästi, kun huomioon otetaan, että komponenttien kokonaismarkkina Euroopassa kasvoi muita markkina-alueita paljon hitaammin. Suora kauppa valmistajien ja suurimpien ostajien kesken on kuitenkin alan perinne.
Euroopan komponenttikaupasta DMASS kertoo lukujen kattavan noin 80 prosenttia kaikesta elektroniikan komponenttien ja muiden osien jakelukaupasta. Paikallisten komponenttikauppiaiden lisäksi komponenttien nettikauppa on tullut nykyisin jo valtavirraksi.
Silti Suomessakin on edelleen tarjolla jopa toistasataa alan maahantuojayritystä. Muutoksesta kertoo kuitenkin, että DMASS-järjestön johdossa on nettijakelija Digikeyn Herman Reiter. Muita elektroniikan komponenttien nettimyyjiä ovat amerikkalainen Mouser, brittiyritys Farnell, sveitsiläis-ruotslainen Elfa Distrelec ja puolalainen TME.
Maakohtaisesti puolijohteiden myynnin kasvu oli viime viimeisellä neljännellä vuosineljänneksellä 37,7 prosenttia viime vuoden vastaavaan verrattuna, mutta erot olivat suuret eri maiden välillä. Esimerkiksi Sveitsi kasvoi 53 prosenttia ja täyskiellon saanut Venäjän 97 prosenttia.
Itänaapurillamme on koko ajan kasvava ongelma hankkia länsikomponentteja. Niitä se on saanut jonkun verran harmaasti lehtitietojen mukaan Aasian ja erityisesti Kiinan markkinoiden kautta. Silti esimerkiksi Venäjän autoteollisuus on joutunut valmistamaan malleja, joista on jätetty pois monet elektroniikalla toteutetut toiminnot.
DMASS:n tilastoissa Saksa oli komponenttikaupassa viimeisellä neljänneksellä Euroopassa edelleen vahvin lähes 50 prosentin kasvulla ja miljardin euron myynnillä vuoden takaiseen. Samaan aikaan Pohjoismaissa kasvuksi kirjattiin 46,4 prosenttia 311 miljoonaan euroon. Merkittävästi keskimääräistä paremmat puolijohdekaupan tulokset kirjattiin Itävallassa, Iberiassa ja Turkissa sekä keskimääräistä alhaisemmat tai alhaisemmat Benelux-maissa, Israelissa ja Irlannissa. Itä-Eurooppa kasvoi myös edelleen vauhdikkaasti.
Lisää: Aiemmat DMASS-tilastouutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja DMASS-markkinatiedotteet (LINKKI).
Aloituskuva: Puolijohteiden myynti 2021-2022 neljännesvuosittain. Lähde: DMASS 2022.