Elisa laajentaa 5G-verkon lisäksi valokuituverkkoaan useilla alueilla ympäri Suomea. Kesäkuussa yritys tiedotti jatkavansa valokuituinvestointeja ja panostavansa niihin 200 miljoonaa euroa tulevina vuosina. Samalla yritys rakentaa lisää 5G-verkkoihin ja hakee lisää taajuuksia 3G-verkon lopettamisesta. Maailmalla käyttäjiä kiinnostavat myös satellittien kautta toimivat nettipalvelut Starlinkistä uusimpaan Unio-hankkeeseen.
Kuituyhteys saapuu yhä useamman kotitalouden ja yrityksen käyttöön Elisan lisäksi Telian ja kuituihin erikoistuneiden verkonrakentajien toimesta. Uusimpana Elisa tiedottaa rakentavansa lähivuosina yhteensä yli 450 uudella alueella Etelä-Pohjanmaalla, Kanta-Hämeessä, Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.
Valokuidun lisäksi nettiyhteyksiä tarvitaan nopeiden 5G-mobiiliverkojen tukiasemien välille, mutta käyttäjille mobiiliverkko on kuitenkin helppo ottaa käyttöön valokuituun verrattuna, kun kaivuutöitä ei tarvita. Silti jos haluaa varmemman nopean 5G-yhteydessä niin käyttöpaikkaan tarvitaan tukiasemaan suunnattu FWA-erikoisantenni talon kylkeen.
’’Valtaosa suomalaiskotien tarpeista katetaan valokuitu- ja 5G-yhteyksillä. Yksikään teknologia ei ole aina ylitse muiden, vaan parhaan vaihtoehdon määrittää asiakkaan asuinpaikka, tilanne ja tarve’’, taustoittaa Elisan Henkilöasiakkaat-liiketoiminnan johtaja Vesa-Pekka Nikula.
Suomeen myös satelliittiyhteyksiä
Valokuidun, nopean 5G- ja perinteisempien nettiyhteyksien lisäksi tarjolle on tullut myös satelliittien kautta toimivat nettiyhteydet. Olemme jo aiemmin kertoneet Telslan omistajan Starlink-satelliityhteyksistä, joiden antennipaketteja Suomessakin saa jo Clas Ohlssonilta.
Lisäksi Euroopassa viritellään myös nihkeästi liikkeelle lähteneen Starweb-hankkeen lisäksi kokonaan uutta Unio-satelliittinettiä, joka on tosin vasta alkuvaiheessa. Sen taustalla ovat muun muassa saksalaiset autonvalmistajat, jotka voisivat hyödyntää tulevaisuudessa Unio-satellitteja tulevaisuuden robottiautoissaan. Myös EU on kiinnostunut hankkeesta, joka voisi tuoda myös lisää IoT-tyyppisiä ratkaisuja ja palveluita.
Lisää: Uusiteknologia.fi:n aiemmat artikkelit kuituverkoista (LINKKI) ja 5G FWA-yhteyksistä (LINKKI) sekä satelliitin kautta toimivista Starlinkistä (LINKKI), Starwebistä (LINKK) ja uusimmasta Unio-verkkohankeesta (LINKKI).
Kuva: Elisa