Suomessa viranomaisverkkoja operoivan Erillisverkkojen uusin katsaus selviää, miksi viranomaisten siirtyminen 5G:n aikakauteen kestää odotettua pitempään. Tuore katsaus käy läpi myös 5G-teknologian tarjoamia mahdollisuuksia tulevalle Virve 2 -palveluille. Selvityksen mukaan päästä myös tutkimuksen alla oleva 6G-tekniikka tulee tarjoamaan myös entistä laajempia mahdollisuuksia viranomaisverkkoihin.
Viranomaisten viestintä- ja tiedonhakutarpeet eivät perusperiaatteiltaan poikkea kuluttajakäytöstä, mutta turvallisuuskriittinen toimintaympäristö asettaa teknologialle erityisvaatimuksia, joiden taustoja on selvitetty Erillisverkkojen uusimmassa turvallisuuskriittisen teknologia trendit -katsauksessa. Katsauksen mukaan kuluttajiin nähden 5G-verkkojen käyttöönottoa ovat viranomaisverkoissa hidastaneet kuitenkin turvallisuuskriittisen toimintaympäristön erityisvaatimukset, jotka liittyvät esimerkiksi tietoturvaan, palveluiden saatavuuteen ja luotettavuuteen sekä varautumiseen.
Muutos on kuitenkin tulossa viranomaisverkkoihin myös 5G:n muodossa – etenkin, kun kehitys etenee kohti 5G SA -verkkoja sekä kehittyneempiä 5G-palveluita. Erillisverkkojen teknologiajohtaja Antti Kauppisen mukaan ensimmäisen vaiheen 5G NSA tarjoaa jopa etuja nykyiseen 4G-teknologiaan verrattuna.
5G-teknologiassa voidaan hyödyntää täysimääräisesti useita sisäänrakennettuja tietoturvaa parantavia ominaisuuksia kuten uudempia salausalgoritmeja, parannettua verkon sisäistä turvallisuutta sekä verkkovierailun tietoturvaominaisuuksia.
”5G mahdollistaa prosessien automatisoinnin entistä paremmin, mikä avaa oven uudenlaisille tekoälyratkaisuille. Maailmalla on hurja määrä erilaisia tunnistimia ja kameroita, eikä ihminen ehdi mitenkään käsittelemään sellaista datamäärää. 5G:n avulla kentältä voidaan kerätä entistä enemmän dataa, joka myös tarjotaan käyttäjille valmiiksi analysoituna”, Erillisverkkojen Kauppinen summaa.
Yksi 5G-verkkojen tarjoamista uusista ominaisuuksista on verkon viipalointi. Sen avulla osa mobiiliverkon resursseista voidaan varata tiettyyn tarkoitukseen, esimerkiksi viranomaisten tietoliikenteelle tai IoT-palveluille. 5G-verkoissa tietojen käsittely tapahtuu tarvittaessa reunalaskennan avulla mahdollisimman lähellä loppukäyttäjiä sen sijaan, että se siirrettäisiin privaatti- tai julkipilveen käsiteltäväksi. Tämä mahdollistaa esimerkiksi erittäin lyhyttä viivettä vaativat virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden palvelut (VR/AR).
Kauppinen muistuttaa, että kehitys ei ole pysähtymässä uusiin 5G-verkkoihin vaan seuraavan sukupolven 6G-mobiiliverkkoja tutkitaan jo laajalti. 6G tulee tulevaisuudessa kasvattamaan edelleen mobiiliverkojen kapasiteettia, siirtonopeutta sekä pienentää viiveitä. Turvallisuustoimijoille tulevaisuuden 6G lupaa parannuksia muun muassa toimintavarmuuteen ja luotettavuuteen. Ensimmäisiä 6G-verkkoihin perustuvia palveluita voidaan odotella 2030-luvun vaihteessa.
Lisää: Erillisverkkojen turvallisuuskriittisen teknologia trendit -katsaus (LINKKI)
Kuvituskuva: Shutterstock