Nato on hyväksynyt eurooppalaisten kehittämän ESSOR- High Data Rate Waveform -aaltomuodon ohjelmistoradioiden taktisen tiedonsiirron standardiksi. Suomesta konsortiumissa on ollut mukana alusta alkaen myös Bittium Oulusta. Kehitetystä aaltomuodosta on tulossa myös omat versio ilmailuun, satelliittiviestintään ja taktisten datalinkkien käyttöön.
Naton päätös hyväksyä eurooppalainen Essorin HDRWF-aaltomuoto STANAG 5651 -standardiksi antaa tunnustusta aaltomuodon suorituskyvylle ja ominaisuuksille. Standardin ratifioinnin myötä HDRWF-aaltomuoto tulee kaikkien Naton jäsenmaiden käytettäväksi. Samalla se tuo mukanaan nopeammat ja turvatummat yhteydet niin kansallisissa kuin liittouman joukkojen yhteisissä operaatioissa.
Essorin European Secure Software Defined Radio -konsortiumin HDRWF on laajakaistainen aaltomuoto, joka toimii UHF-taajuusalueella (Ultra High Frequency, 225–400 Mhz). Aaltomuodon automaattisesti mukautuva tiedonsiirtonopeus on maksimissaan yksi megabitti sekunnissa ja aaltomuoto tarjoaa puheen ja IP-tiedonsiirron MANET-verkoissa (Mobile Ad-hoc Network).
Essorin aaltomuoto tarjoaa täyden toimintakyvyn myös silloin kun maailmanlaajuiset satelliittinavigointijärjestelmät eivät ole käytettävissä. Aaltomuoto on integroitu jo kuuden konsortiumin teollisten partnereiden radioratkaisuihin, joista valmistaa myös oululainen Bittium viiden muun kanssa, jotka ovat Indra (Espanja), Leonardo S.p.a. (Italia), Radmor SA (Puola), Rohde & Schwarz GmbH & Co. KG (Saksa) ja Thales (Ranska). Yhteisyrityksenä toimii ranskalainen a4ESSOR SAS.
Bittium toimittaa Essorin HDRWF-aaltomuotoa jo asiakkailleen yhdessä esimerkiksi Suomen puolustusvoimille toimitettujen Bittium Tough SDR -tuoteperheen radioiden kanssa. Uudella aaltomuodolla varustettujen radioiden yhteentoimivuustestit ja validoiti osoittivat esimerkiksi niiden suorituskyvyn, mukaan lukien monihyppyinen push-to-talk -pikayhteyden, radiohiljaisuuden ja taajuusspektrin jakamisen (co-habitation). Uutta aaltomuotoa on testattu myös Naton suurimmassa yhteentoimivuusharjoituksessa, Coalition Warrior Interoperability Exercise (CWIX), vuosina 2022 ja 2023.
ESSOR (European Secure Software Defined Radio) on hanke, jonka High Data Rate Waveform -aaltomuoto (HDRWF) on sen portfolion kehittynein tuote. Hankkeen portfolio kattaa maaverkon EHDRWF- ja ENBWF-muodot, ilman ja maan väliseen tiedonsiirtoon aaltomuodon E3DWF, sekä satelliittiviestintään alustavasti tarkoitetun ESATWF- sekä taktisten datalinkkien tiedonjakelujärjestelmään ESSOR MIDS-mmuodot (Multifunctional Information Distribution System). ESSOR-hankkeen osarahoittajana toimii Euroopan komissio Euroopan puolustusteollisen EDIDP-kehittämisohjelman kautta.
Kuvituskuva: Bittium