Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaalla on pilotoitu uudenlaista virtuaalitekniikkaa. Osana hanketta robotti on tehnyt tehtaan innovaatiokeskuksesta lidar-skannauksen. Hanke on osa VTT:n ja Telian MURO-innovaatioprojektia, jossa testataan uusimpia virtuaalitekniikoita 5G-verkkorobottien avulla.
Pilotissa 5G-verkkoon liitetty palvelurobotti skannasi Valmet Automotiven Uudenkaupungin innovaatiokeskuksen noin 70-neliöisessä hitsausrobottisolun ja koko alueen uusimman lidar-tekniikan avulla. Digitoidussa maailmassa voidaan nyt liikkua VR-lasit päässä tai seurata sitä koneen näytöltä.
Kävijä näkee esimerkiksi innovaatiokeskuksen virtuaalimaailmaan tulleet ihmiset avatar-hahmoina, joiden kanssa voi keskustella. Tällainen ns. metaversiumimaailma on nyt valmistavan teollisuuden yksi johtavista puheenaiheista, jota myös Valmet Automotivella haluaa testata.
Tulevaisuudessa uudenlaisen teollisen metaversumin uskotaan avaavan valmistuksen lisäksimyös mahdollisuuksia Valmet Automotiven strategiajohtaja Antti Havolan mukaan esimerkiksi suunnittelu-, huolto- ja korjaustöihin sekä koulutuksiin etäyhteyksillä mistä päin maailmaa tahansa.
Tulevaisuudessa metaversumin uskotaan auttavan myös mahdollisuuksia nopeampien kokeilujen tekemiseen. Suunnittelu helpottuu kun esimerkiksi koneen osia voi sovittaa paikoilleen ja kokeilla ensin virtuaalisesti. Skannaamalla aluetta palvelurobotilla toistuvasti pystytään metaversumia tarkastelemaan reaaliaikaisesti.
Valmet Automotiven kokeilua voidaan pitää jopa maailmanlaajuisesti uraauurtavana. ’’Vastaavaa vuorovaikutteista kokonaisuutta ei ole toteutettu aiemmin missään’’, arvoi teleoperaattori Telian liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Lepola. Hän uskoo, että siirtyminen metaversumin testausvaiheesta käytäntöön tapahtuu jo 2–3 vuodessa. Kohteena on silloin oikean asiakasprojektin vieminen metaversumiin.
Myös Valmet Automotive aikoo olla strategiajohtaja Antti Havolan mukaan tämän teknologiakehityksen eturintamassa.
Kuvituskuva: Shutterstock