Tamperelainen Winse Power on valittu uusimpana Euroopan avaruusjärjestö ESA:n uusimpaan yrityshautomoon. Jo aiemmin mukana on ollut Tampereelta kaksi muutakin yritystä ja potentiaalisia yrityksiä on tarjolla edelleen jopa puoli tusinaa lisää. Suomessa ESA:n hautomoiden toimipisteitä on Tampereen ja Espoon lisäksi jo Turussa ja Vaasassa.
Euroopan avarusuusjärjestön kiinnostusta yrityshautomoverkoston kasvattamiseen on selkeä viesti, jotta meillä on tarjota jotain uutta ja erilaista. Yksi esimerkki on jo Tampereen yliopiston vuosien panostukset erityisesti uusimpaan fotoniikkaan, IoT-tekniikoihin, antureihin ja paikannusteknologioihin. Uusimpana BIC Finland -yrityshautomoon on valittu tamperelainen Winse Power, joka vasta tänä vuonna perustettu startup-yritys. Se aikoo kaupallistaa uusien valoa hyödyntävien puolijohdemateriaalien ja -sirujen kehitystä.
Avaruusjärjestön hautomo-ohjelmat eroavat monesta muusta siinä, että ne räätälöidään jokaiselle startupille erikseen. Ohjelman toteuttamiseen voi saada jopa 85 000 euroa tukea hautomotoiminnan aikana. Samalla kansainvälinen avaruusteknologiaan painottuva hautomo tukee startup-yritysten liiketoiminnan kehitystä ja kasvua.
”ESA BIC Finlandin yrityshautomo on mahdollistamassa tavallaan sitä, että sirutekniikan osaaminen ja valmistus pysyvät kotimaassa. Se suojaa globaalien kriisien aiheuttamilta toimitusketjujen katkeamisilta”, kertoo Winse Powerin toimitusjohtaja Ville Polojärvi.
Hänen mukaansa mukana olo hautomossa luo yrityksellemme uskottavuutta ja samalla Euroopan avaruusjärjestö on todennut, että teknologiallamme on merkitys ja markkinat. ESA:n hautomo-ohjelmassa pystymme myös laajentamaan verkostoja luomalla järjestön kautta yhteyksiä alan muihin yrityksiin ja toimijoihin.
”Pääsy Euroopan avaruusjärjestön hautomoon todistaa, että yrityksen toiminta on kansainvälisesti kilpailukykyistä ja sen teknologiaan perustuva tuote tai palvelu on toteuttamiskelpoinen”, arvioi ESA:n yrityshautomon yhteyshenkilönä toimiva Business Tampereen Tapio Siik.
Hänen mukaansa Tampereen seudulla on jo kaksi muutakin yritystä, jotka ovat jo olleet mukana Euroopan avaruusjärjestön yrityshautomossa: Fibrobotics ja Missing Link”. Ja hänen mukaansa alueella on jopa puoli tusinaa yritystä, joilla on hyvät mahdollisuudet tulla valituiksi Euroopan avaruusjärjestön yrityshautomoon. Suomessa euroopan avaruusjärjestön hautomotoimintaa on ollut jo kuuden vuoden ajan Aalto-yliopiston operoimana. Tänä vuonna on perustettu toimipisteet jo Tampereelle startup-talo Platform6:een sekä Vaasaan ja Turkuun.
Kuvat: Niko Rantanen/Winse Power/Business Tampere