Valtion tutkimuskeskus VTT on käynnistänyt satelliittiviestinnän tutkimushankkeen, jossa kehitetään uusia ratkaisuja kriittisten viranomaistoimintojen käyttöön. Tavoitteena on helpottaa viranomaisten välistä viestintää vaikeissa olosuhteissa ja valvonnassa. Mukana ovat korkeakoulujen ja viranomaisverkkojen osaajien lisäksi teolliset toimijat Nokiasta Airbusiin ja esimerkiksi 6G-mittausalan kehitystä Oulussa tekevään Keysigthiin.
Toimivat yhteydet ovat viranomaisten saumattoman tiedonkulun kannalta kriittisen tärkeitä. Datan ja tilannetiedon pitää kulkea esimerkiksi rajavartioston, poliisin ja palotoimen välillä kaikkina aikoina.
On kuitenkin paljon sellaisia alueita, joilla verkko ei toimi kunnolla tai peitto puuttuu kokonaan ja tarvitaan erillisiä satelliittipuhelimia tai muita satelliittiviestintälaitteita. Nyt VTT ratkoo tätä haastetta hankkeella ”6G-enabled Satellite-based Machine Type Connectivity for Demanding Applications in Remote Regions” (6G-SatMTC).
”Ajatuksena on integroida maanpäällinen ja satelliittiverkko saumattomasti yhteen. Jatkossa päätelaite, kuten sensori tai kännykkä, voisi olla yhteydessä tukiasemaan, jos sellainen on saatavilla, mutta vaihtaa yhteyden tarvittaessa suoraan satelliittiin, jolloin verkkoyhteys pysyy katkeamattomana kaikissa oloissa, kaikkina aikoina”, kertoo hankkeen koordinaattori, VTT:n tutkimusprofessori Marko Höyhtyä.
Huhtikuussa käynnistynyt hanke on nyt päässyt vauhtiin ja edennyt seuraavaan vaiheeseen. Mukana ovat tutkimusorganisaatioista VTT ja Oulun yliopisto sekä yrityksistä Nokia, Airbus, Keysight, ABB, Fairspectrum, Suomen Erillisverkot, Magister, Verkotan, ja Weir Minerals.
Hankkeen erityistavoitteena on suurten metsäpalojen aikaisen toiminnan tukeminen, jotta sammuttavalla pelastushenkilöstöllä olisi aina ajantasainen tilannekuva ja mahdollisuus luotettavaan viestintään. Tämä toisi samalla parannuksen pelastustoimen turvallisuuteen. Se vastaa myös merenkulun ja syrjäisten alueiden kaivosten kommunikaatiohaasteisiin.
Ratkaisusta voisivat hyötyä niin ikään terveydenhuolto, maatalous ja tielogistiikka alueilla, joissa maanpäällinen verkko toimii heikosti. VTT on jo haastatellut hanketta varten loppukäyttäjiä – viranomaistahoja, kaivosalan ja merenkulun yrityksiä – ja kartoittanut niiden tarpeet, jotka otetaan suunnittelussa huomioon. Testialusta on tässä vaiheessa jo määritelty, simulaatioympäristöt osittain tehty ja koko maapallon kattava satelliittijärjestelmäkin mallinnettu.
Mukana oleva testauslaitevalmistaja Keysight näkee 6G-SatMTC-projektin tukemisen tärkeänä osana teollisuuden 5G- ja 6G-standardien kehittämistä. Lisäksi yrityksen osaaminen kanavaemuloinnin ja verkkoemuloinnin osalta korostuu, kun halutaan testata uusia teknologioita ennen kaupallisten- ja testiverkkojen käyttöönottoa, viestii Keysight Finlandin maajohtaja Janne Kolu, joka johtaa myös Oulussa yrityksen kanavaemulointitoimintoja.
Uuden 6G-SatMTC-hankkeen rahoitus tulee Business Finlandin 6G Bridge -ohjelmasta, joka edistää yhteiskunnallisesti merkittäviä 5G Advanced- sekä 6G-teknologioita Suomessa. Ohjelman painopisteenä ovat erityisesti teknologiat, jotka voivat tuoda Suomeen uutta liiketoimintaa. Yhtenä hankkeen tavoitteena on myös yhteensopivuus rakenteilla olevaan eurooppalaiseen Iris2-verkkoon ja muihin kansainvälisiin järjestelmiin.
Hanke tukee lisäksi VTT:n ja Euroopan avaruusjärjestelmän strategista kumppanuutta 5G:n ja sen jälkeisten teknologioiden kehittämisestä. Hankkeen rahoitus ulottuu vuoden 2025 lokakuun loppuun asti.
Lisää: 6G-SatMCT-hanke (LINKKI).
Kuvituskuva: ESA/VTT