Työkonevalmistaja Ponssen teknologiayhtiö Epecin Seinäjoen uusi elektroniikkatehdas on otettu virallisesti käyttöön.Tehtaalla on 8500 neliön uusien tuotantotilojen lisäksi laajaa tutkimus-, tuotekehitys-, suunnittelu- ja tukitoimintaa. Tapahtumaa juhlisti pääministeri Petteri Orpo.
Uusi kolmikerroksinen Epecin ESF1 (Epec Smart Factory 1) tehdas sijaitsee Seinäjoen Roveksessa. ”Investointi on Epecille merkittävä ja meneillään olevan voimakkaan kasvun mahdollistaja”, kertoi jo projektin alkuvaiheessa Epecin toimitusjohtaja Jyri Kylä-Kaila.
Uuden tehtaan kautta yritys kertoo pystyvänsä vastaamaan entistä paremmin kasvavaan kysyntään ja yhä tiukentuviin vaatimuksiin esimerkiksi valmistusprosesseihin liittyen. Varsinkin kun uusi digitalisaatio ja sähköistyminen lisäävät kiihtyvällä vauhdilla osuuttaan työkone- ja hyötyajoneuvosektorissa.
”Tehtaan tuottavuus on maksimoitu simuloimalla ja optimoimalla tuotanto- ja materiaalivirtoja, hyödyntämällä digitalisaation tuomat mahdollisuudet ja hukkaenergia”, suunnitteli jo projektin alkuvaiheessa Epecin toimitusketjun johtaja Eeva Koskela.
”Automaatio, datan hyödyntäminen ja huolellinen suunnittelu takaavat paitsi tuottavuuden myös työturvallisuuden ja -mukavuuden’’, Koskela arvioi. Hän mainosti uuden tehtaan testaus- ja tuotantoteknologian olevan huipputasoa.
Epec tavoittelee uuden elektroniikkatehtaan avulla kohti käytönaikaista hiilineutraaliutta ja tulee käyttämään kestävän kehityksen mukaisia valmistusprosesseja. Esimerkiksi tehtaan katolla on yli 600 aurinkopaneelia tuottamaan sähköä ja yleisiä tiloja lämmittää maalämpöjärjestelmä.
Tehtaan tuottaman lämmön talteenotto toteutetaan tehokkailla neulalämmönvaihtimilla, sekä jäähdytysenergian tarvetta pienennetään merkittävästi toimisto-osan seinään kiinnitettävällä alumiinisäleiköllä. Kaikki sähkö sekä lämmitysenergia hankitaan uusiutuvista lähteistä.
Uuden Seinäjoen tehtaan lisäksi Epecillä on toimintaa Tampereella, Turussa ja Kuopiossa sekä Kiinassa Shanghaissa. Epec valmistaa ja kehittää työkoneisiin ja hyötyajoneuvoihin elektroniikkaa sekä ohjelmistoja, joita ovat esimerkiksi ohjausyksiköt, näytöt, anturit, tehonjakoyksiköt ja telematiikkayksiköt.
Yritys suunnittelee emoyhtiön lisäksi järjestelmiä ja ohjelmistoja kansainvälisten koneenvalmistajien tarpeisiin. Asiakkaita ovat Ponssen lisäksi muun muassa Metso, Sandvik, Husqvarna ja Liebherr.
Lisää: Aiemmat Ponssea tai Epeciä käsitelleet uutisjutut Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).
Kuvat: Epec
Päivitetty