Valokuituyhteyksien ja uusien toimijoiden tulo vauhdittivat viime vuonna kiinteiden nettiyhteyksien kasvua. Traficomin tilastojen mukaan syyskuun 2023 lopussa oli 78 prosentilla suomalaistalouksista vähintään 100 megainen kiinteä yhteys oli saatavilla. Erot kaupunki- ja maaseutualueiden välillä olivat kuitenkin edelleen suuria. Katso kartalta oman maakuntasi tilanne.
Suomessa toimivien teleyrityksien Traficomille toimittamien saatavuustietojen perusteella nopea kiinteän laajakaistan tarjonta kasvoi viime vuonna syyskuuhun mennessä viisi prosenttia edellisvuodesta lähtien.
Vieläkin nopeampien yhden gigan verkon saatavuus parani Traficomin tilastojen mukkan kuusi prosenttiyksikköä ja kattoi 71 prosenttia kotitalouksista. Maksiminopeudella tarkoitetaan yhteyden nopeutta, joka on käyttäjän saatavilla ainakin osan ajasta.
Nopeat kiinteät laajakaistayhteydet toteutetaan ensisijaisesti valokuituverkolla, vaikka myös kaapelimodeemiverkotkin ovat suhteellisen kattavia etenkin kaupungeissa. Syyskuun 2023 lopussa valokuituverkkoa oli saatavilla 61 prosentilla Suomen kotitalouksista. Ja sen jälkeen Suomessa toimivat kuituyritykset ovat pistäneet alueelle koko ajan uusia hankkeita. Valokuidun saatavuus kasvoi vuoden 2022 lopusta yhdeksän prosenttiyksiköllä.
Eniten valokuitusaatavuus lisääntyi Etelä-Pohjanmaan sekä Pohjois-Karjalan maakunnissa, joissa kotitaloussaatavuus kasvoi 19 prosenttiyksikköä Etelä-Pohjanmaalla ja 17 Pohjois-Karjalassa. Myös Kainuussa, Keski-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Lapissa ja Keski-Pohjanmaalla saatavuus kasvoi yli kymmenen prosenttiyksikköä.
Suomen laajakaistasaatavuuden kasvussa on edelleen suuria alueellisia eroja. Suomen ympäristökeskus SYKEn kaupunki-maaseutuluokituksen mukaan kaupunkimaisilla alueilla nopea kiinteä laajakaistayhteys oli saatavilla vuoden 2023 syyskuun lopussa 86 prosentilla kotitalouksista, kun maaseutumaisilla alueilla saatavuus oli vain 53 prosenttia.
Lisää: Traficomin kiinteiden laajakaistojen saatavuus- ja nopeustiedot eri maakunnista (LINKKI) ja Uusiteknologia.fi:n aiemmat kuitu (LINKKI) ja Traficomia (LINKKI) käsitelleet uutiset.
Kuvituskuva: Telia