Solita panostaa lisää generatiiviseen tekoälyyn

Ohjelmistotalo Solita laajentaa generatiivisen tekoälyn osaamisyksikkönsä toimintaa uudella kokeilualustalla. Jatkossa GenAI Studio -yksikön osana on erityinen kehitystiimi, joka keskittyy alueen kehittämiseen teknologiariippumattomasti.

Ohjelmistotalo Solita perusti viime vuoden toukokuussa generatiivisen tekoälyn osaamisyksikön vahvistamaan aiempaa tekoälyyn liittyvää palveluvalikoimaa. Nyt yhtiö laajentaa yksikön toimintaa ja perustaa GenAI Lab -testausympäristön, joka tarjoaa organisaatioille tukea sekä uuden teknologian ymmärtämiseen että tietoturvalliseen testaamiseen.

GenAI Lab asiantuntijoineen tutkii uusimpia tekoälyteknologioita ja -ratkaisumalleja ja parhaita soveltamiskäytäntöjä sekä asiakkaiden että Solitan omissa ympäristöissä. Tutkittua tietoa etenemisen tueksi on jo tarjolla liittyen esimerkiksi Microsoftin, Googlen ja AWS:n GenAI-työkaluihin, kuten myös uudempien toimijoiden kuten OpenAI:n, HuggingFacen ja Mistral AI:n työkaluihin.

Lisäksi GenAI Studio tukee yrityksiä generatiiviseen tekoälyyn liittyvien liiketoimintamahdollisuuksien ja riskien arvioinnissa, henkilöstön kouluttamisessa ja sitouttamisessa muutokseen sekä lainsäädännön vaikutusten arvioinnissa.

Solitan GenAI -osaamisyksikkö palvelee yhtiön asiakkaita sen kaikissa toimintamaissa. Solitan asiakkaita tekoälyhankkeissa ovat muun muassa Kela, NATO, Tana ja Lederne. Solita työllistää Euroopassa yli 2000 osaajaa, joista 800 on dataosaajaa. Solita rekrytoi GenAI Studioon jo lisää osaajia ja aikoo vahvistaa osaajajoukkoaan muun muassa valmentajilla, AI-lainsäädännön asiantuntijoilla, sekä AI-työkalujen arviointiin ja kartoituksiin keskittyvällä osaajalla.

”Näemme kysyntää Suomen lisäksi kaikissa maissamme – kiinnostus generatiiviseen tekoälyyn on globaalia ja ilmiö on tullut jäädäkseen. Pilotteja tehtiin viime vuonna kiihtyvään tahtiin ja vuonna 2024 näemme yhä useamman organisaation sekä julkisella että yksityisellä puolella sekä testaavan uusia työkaluja että löytävän todellisia sovellutuskohteita”, kertoo Solitan toimitusjohtaja Ossi Lindroos.

Suuria kielimalleja (LLM, large language models) hyödyntävä generatiivinen tekoäly on tuore ja nopeasti kehittyvä tekoälyratkaisujen alue, joka on edelleen yksi vuoden 2024 kuumimmista teknologia-alan trendeistä.

“Generatiivista tekoälyä koskevat odotukset löytävät oikean tasonsa tänä vuonna. Odotusten järkevöityessä samanaikaisesti generatiivisen tekoälyn käyttö yleistyy ja myös yritysten enemmistö pääsee toden teolla ilmiöön mukaan”, kertoo Solitan GenAI -kehitystä vetävä Lasse Girs.

Solitan viime syksynä toteuttamassa Tekoäly suomalaisyrityksissä -selvityksessä suuryrityksistä 51 prosenttia kertoi valmistautuvansa generatiivisen tekoälyn hyödyntämiseen. Hankkeita varten kerrottiin teknologiaosaajien lisäksi  myös koulutusten ja hallintamallien osaajia sekä ymmärrystä Euroopan nopeasti kehittyvästä tekoälylainsäädännöstä ja ratkaisujen kestävyydestä sekä eettisyyden että ympäristön näkökulmasta.

Lainsäädännön muutoksista ajan tasalla pysyminen sekä investointien eettisyyden ja kestävyyden varmistaminen on ajankohtainen haaste yrityksille ympäri maailmaa. Lisää Uusiteknologia.fi:n uutisesta 23.10.2023 (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock