Suomen kannattaisi tavoitella Naton drone-osaamiskeskusta, arvioi Kokoomuksen kansanedustaja ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnell. Lähes jokaisessa Naton jäsenmaassa sijaitsee tiettyyn erityisosaamiseen liittyvä osaamiskeskus. Varsinkin kun Suomessa on entuudestaan laajaa drone-lennokkien tekniikka- ja soveltamiskehitystä.
Natoon kuuluvassa Virossa sijaitsee kyberpuolustuksen osaamiskeskus ja Norjassa on kylmien olosuhteiden operaatioiden osaamiskeskus. Niiden oheen Suomeen kannattaisi Limnellin mukaan perustaa oma osaamiskeskus, joka voisi keskittyä drone-toimintaan, jonka kehityksessä yhdistyvät monet eri näkökulmat.
”Suomessa ei ole vielä julkisuudessa juurikaan käyty keskustelua siitä, tavoitteleeko Suomi omaa osaamiskeskusta ja mikä olisi keskuksen erityisosaamisen alue. Vaihtoehtoja on monia, mutta mielestäni Suomi voisi tavoitella Naton drone-osaamiskeskusta”, toteaa Limnell.
Limnellin mukaansa erityistä dronekeskusta ei Natossa vielä ole ja uskon, että dronejen käyttö korostuu jatkossa yhä enemmän maalla, merellä ja ilmassa Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan molemmat osapuolet ovat käyttäneet droneja ja niiden merkitys on selkeästi sodan myötä kasvanut.
”Kyse ei ole vain dronejen tuotannosta ja uusista niihin liittyvistä innovaatioista. Niiden käyttöön ja kehittämiseen yhdistyy myös taistelutapojen arviointi, eettiset näkökulmat tekoälyn myötä, dronien testipaikkojen saatavuus ja seuraavan sukupolven viestintäteknologia sekä droneilta puolustautumisen kehittäminen”, Limnell kiteyttää.
Osaamiskeskuksen konkreettisena tarkoituksena on yhdistää eri Nato-maiden näkemyksiä, osaamista ja innovaatioita. Kyse on hyvin innovatiivisesta alasta, joka kasvattaa osuuttaan myös puolustusteollisuudessa. ’’Silloin myös suomalaisille yrityksille avautuu uudenlaisia mahdollisuuksia”, Limnell päättää.
Lisää: Armeijaan lisää droonien lennättäjiä 20.10.2023 (LINKKI) ja muut aiemmat drone-artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).
Kuvituskuva: Nordic Drones Oy
Päivitetty