Valtion innovaattoritukija Business Finland rahoittaa neljää uutta veturiyritystä, jotka ovat sitoutuneet kasvattamaan omia ja kumppaniensa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) investointejaan merkittävästi Suomessa. Mukana ovat nyt militaaripuolen Parian lisäksi latauslaitteita valmistava Kempower, energia-alueen Wärtsilä ja ruokateknologian kehittäjä Valio.
Business Finland on myöntänyt kymmenen miljoonan euron rahoituksen Kempowerin, Patrian ja Valion kullekin hankkeelle ja varautunut lisäksi 20 miljoonan euron rahoitukseen jokaisen hankkeen kumppaniyrityksille ja tutkimuskumppaneille. Energia-alueen Wärtsilän hanketta rahoitetaan 20 miljoonalla eurolla ja sen kumppaneita yhteensä 50 miljoonalla eurolla.
Kaikki uudet veturiyrityksen ovat alueillaan muutoksen ajureita omilla toimialoillaan. Hankkeista esimerkiksi Kempowerin Heavy Electric Traffic Ecosystem vauhdittaa raskaan liikenteen sähköistämistä. Se tavoitteena on kehittää kuorma-autoliikenteeseen sopivaa lataustekniikkaa ja sitä tukevaa ohjelmistoalustaa, ja kehittää latausinfran testausalustaa.
Kempower käynnistää t&k-projekteja aiheita ovat latausteknologiat, digitaaliset ratkaisut ja alustat, asiakassovellukset ja tulevaisuuden lataukset. Ohjelmassa tutkitaan myös tulevia latausmalleja sekä raskaan liikenteen latausinfran vaikutusta sähköverkkoihin.
’’Kuorma-autojen ja pitkän matkan raskaan liikenteen sähköistäminen on vasta alkamassa. Markkinoilta puuttuu edelleen skaalautuva latausinfra raskaalle liikenteelle, kuten sähköisille kuorma-autoille’’, sanoo Kempowerin toimitusjohtaja Tomi Ristimäki. Hankkeeseen Kempower hakee mukaan yli 60 osallistujayritystä. Kempowerin raskaan liikenteen ohjelma sisältää yli 10 kotimaista yhteisinnovaatiohanketta ja Euroopan unionin tutkimusrahoituksella rahoitettua projektia.
Militaripuolen Patrian uudessa eALLIANCE -veturihankkeessa haetaan ensimmäistä kertaa siviili- ja puolustusteknologiayritysten yhteistyötä. Tavoitteena on luoda murroksellisia digitaalisia ratkaisuja, joilla mahdollistetaan tehokkaampi tiedonvaihto ja kattavan digitaalisen virtuaalimaailman rakentaminen.
’’Ekosysteemin missio on integroida teknologioita siviili-, turvallisuus- sekä puolustusteknologioiden alueella turvallisempien yhteiskuntien rakentamiseksi. Lisäksi tärkeänä tavoitteena on parantaa suomalaisten yritysten mahdollisuuksia päästä kansainvälisille puolustusteknologiamarkkinoille sekä vahvistaa niiden vientipotentiaalia’’, sanoo Patrian tuotteista ja palveluista ja niiden tuotekehityksestä vastaavan Portfolio-yksikön vetäjä Pekka Ruutu.
Patria rakentaa uutta hanketta yli 30 kumppaniyrityksen ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Se mahdollistaa sekä suurten yritysten että pk-yritysten yhteistyön innovatiivisten puolustus- ja kaksoiskäyttöteknologioiden kehittämisessä.
eALLIANCE kasvattaa Patrian sekä kumppaniyritysten yhteenlaskettuja TKI-panostuksia jopa 200 miljoonaa euroa hankkeen elinkaaren aikana. Hankkeen aikana Patria lisää huomattavasti tuotekehityspanostuksiaan, jotka lisääntyvät lähes sadalla miljoonalla eurolla.
Energiapuolen Wärtsilä veturihanke on viisivuotista yhteistyöprojektia, jossa on mukana yli 200 suomalaista yritystä, teollisuuden organisaatiota, tutkimuslaitosta ja yliopistoa. Tämän WISE-projektin (Wide & Intelligent Sustainable Energy) yhteistyö on suunniteltu vahvistamaan ja rakentamaan Suomen energiasektoria maailman johtavaksi energiainnovaatioekosysteemiksi. Tavoitteena on tarjota joustavia autonomisia voimalaitoskonsepteja, jotka pystyvät toimimaan 100 prosentin e-polttoaineella, kuten vihreällä vedyllä ja sen johdannaisilla, vuoden 2028 loppuun mennessä.
Wärtsilä ja sen kumppanit sijoittavat yhteensä 200 miljoonaa euroa tutkimukseen vuoteen 2028 mennessä, josta Wärtsilän osuus on 100 miljoonaa euroa. Pitkällä aikavälillä on odotettavissa, että tutkimus- ja kehityshankkeen avulla aiotaan saada aikaan 350 miljoonan euron t&k-kasvu ekosysteemissä.
Lisäksi ensimmäistä kertaa ruokapuolen Valio on Business Finlandin veturiyrityksenä. Yrityksen Food 2.0 keskittyy neljään teemaan: tulevaisuuden tuotteet, teknologinen uudistuminen, uudistava viljely sekä kiertotalous ja resurssitehokkuus.
Taustaa: Business Finlandin veturiyrityksiin perustuvat ekosysteemit ovat rakentuneet vauhdilla. Uusien valintojen myötä veturiyrityksiä on jo yli 20. Vuosina 2020–2023 rahoitettiin liki 600:tta veturiyritysten ja niiden yritys- ja tutkimusorganisaatiokumppaneiden TKI-projektia. Viime kesänä päättyi jo ensimmäinen veturihanke, jossa Nokia kehitti yli 120 kumppaninsa kanssa edellytyksiä uudenlaisille teollisille 5G-ratkaisuille. TKI-työhön käytettiin kaikkiaan yli 200 miljoonaa euroa vuosien 2020-23 aikana.
Kuvituskuva: Patria