Valtion tutkimuskeskus VTT investoi viime vuonna voimallisesti uuden energian, kestäviin materiaalien ja terveysteknologian tutkimukseen. Lisäksi VTT julkaisi myös aloitteen kansallisen kvantti- ja mikroelektroniikkaosaamisen keskittymän luomiseksi ja hankkeen uuden tason pilottilinjasta Espoon Micronovaan.
VTT:n innovaatiohankkeet ovat keränneet ensimmäisen panostusvuoden aikana jo 140 yhteistyötahoa Espoossa, Jyväskylässä ja Oulussa ovat koonneet. Hankkeet ovat sysänneet alkuun mielenkiintoisia väitöskirjatutkimuksia ja muita tutkimusaloitteita, jotka voivat kirittää myös kokonaan uusien teknologioiden, innovaatioiden ja tuotteiden syntyä. Yhteistyöhön lähteneet yritykset osallistuvat myös hankkeiden rahoittamiseen.
Lääkinnällisten laitteiden pilotointiympäristö on hyvä esimerkki yhteistyössä tehtävästä Investoinnin avulla kehitetään VTT:n Oulun toimipisteen tutkimusympäristöä ja valmistuskyvykkyyksiä entistä paremmiksi. Pilotointiympäristö mahdollistaa esimerkiksi uusien innovatiivisten fotoniikkaan pohjautuvien lääkinnällisten laitteiden tuotekehityksen ja prototyyppivalmistuksen säännellyssä valmistusympäristössä.
Aiheen ympärille on perustettu myös VTT:n koordinoima MedPhab ry -yhteisö viiden muun kansainvälisen yrityksen kanssa. Se on Euroopan ensimmäinen pilottilinja, joka on omistettu lääketieteellisten laitteiden valmistukseen, testaamiseen, validointiin ja skaalaukseen, mikä mahdollistaa tuotteiden nopeutetun lanseerauksen pienemmillä T&K-kustannuksilla. Tutkimusinvestoinnin ympärille on käynnistynyt useampi tutkimushanke yhteensä yli 6 miljoonan euron projektiportfoliolla ja lähes 20 yrityskumppanin kanssa. Ensimmäisiä pilotointilaitteita on asennettu VTT Oulun puhdastilaan. Pilotointiympäristö on toiminnallinen loppuvuodesta 2024.
Toinen kiintoisa aloite on mikroelektroniikan ja kvanttiteknologian pilotointiympäristö Kvanttinovaan, joka on VTT:n VTT:n strategiajohtaja Laura Juvonen mukaan erinomainen esimerkki alueesta, jonka tarkotuksena on kasvattaa yksi Euroopan johtavista puolijohdekeskittymistä Suomeen. Hanke on VTT:n, Espoon kaupungin, Aalto-yliopiston, Teknologiateollisuuden puolijohdetoimialaryhmän ja eri yritysten aloite, jossa halutaan rakentaa uusi yritysten ja tutkimustoimijoiden yhteinen mikroelektroniikan ja kvanttiteknologian puhdastilaympäristö.
Suunniteltu puhdastilaympäristö tulee kytkeytymään saumattomasti Otaniemessä sijaitseviin Micronova-keskukseen. Valtio aikoo rahoittaa Kvanttinovan yhteiskäyttöisten laitteiden hankintaa ja nyt hankkeeseen on sitoutunut 19 yritystä. Ne sijoittuvat läheisesti samoihin tiloihin ja puhdastilaan, jolloin yritysten TKI-toiminta hyötyy VTT:n operoimasta pilottivalmistuslinjasta. VTT teki viime vuonna päätöksen sijoittaa 15 miljoonaa euroa viiteen edellä mainittuun investointikohteeseen.
Pilottilinjan investoinnit ovat luonteeltaan siemenrahoitusta. VTT on Suomen valtion erityistehtävää toteuttava osakeyhtiö, joka ei maksa osinkoa lainkaan , vaan investoi voittovarojaan yhtiön kautta uuteen osaamisen kehittämiseen, tutkimukseen ja laitteistoinvestointeihin. Espoon Micronovan pilottilinjan kokonaisarvio on 90 miljoonaa euroa, josta osa aiotaan kattaa EU:m sirualueen rahoituspanostuksista.
Lisää: Aiemmat VTT:tä ja tulevaa Micronovan mikroelektroniikan pilottilinjaa käsittelevät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).
Kuvituskuva: Micronova, Espoo