Uusinta 6G-tekniikkaa ja tulevaisuuden tietoliikenne- ja älytekniikoita esitellään Oulun Yliopiston verkossa julkaisemassa Youtube-videosarjassa.
Oululaiset 6G-tutkimuksen pioneerit avaavat teknologian kehityksen ja tilan sekä tulevaisuuden eri näkökulmista. Mitä 6G tarkoittaa teknisesti? Tai kuinka tekoäly on integroitu hajautettuun laskentaan tai kuinka vastaamme luotettavan, lyhyen viiveen tiedonsiirtohaasteisiin langattomassa tietoliikenteessä?
Tulevaisuuden teknologia-aiheita käsitellään monipuolisesti mukaan lukien koneoppiminen, semanttinen viestintä, tekoäly ja älykkyyden rooli laskennassa, IoT-verkkojen ja langattoman viestinnän tulevaisuus unohtamatta kestävää kehitystä ja uuden elektroniikan vaatimia täysin uusia materiaaleja.
Omassa puheessaan Oulun yliopiston 6G Flagshipin johtaja, professori Matti Latva-aho avaa, kuinka 6G:n tavoitteena on luoda maailma, jossa kaikki voisi olla osa internetin mahdollisuuksia ja hyötyä tehokkaista tietoliikenneyhteyksistä. 6G Talksissa puhuvat pääosin Oulun yliopiston 6G-tutkijat ja muutama valittu yrityselämän edustaja.
Esimerkiksi esityksessään NTT DoCoMon johtaja Takehiro Nakamura kertoo näkemyksiään 6G:n tulevaisuudesta Japanissa. Hän peilaa ajatuksiaan Beyond 5G Promotion Consortiumin ”Viesti 2030-luvulle” -julkaisuun, jossa käsitellään 5G:n nykytilan ominaisuuksia, teknologiatrendejä ja kyvykkyyttä.
Oulun yliopiston 6G Talks -videokanavalla esityksiä on kaikkiaan jo 22 kappaletta ja sarjan luvataan saavan jatkoa myöhemmin. Kiinnostava olisi saada sinne myös ainakin osia huhtikuussa Levillä järjestettävän 6G Symposiumin sisällöstä, vaikka parhaiten tarjonnan saanee osallistumassa sinne fyysisesti.
Lisää: Oulun yliopiston 6G Talks -videosarja (LINKKI) ja muutakin 6G-asiaa youtube-kanavalla (LINKKI) ja Levin 6G Symposiumin ohjelma 9.-11. huhtikuu 2024 (LINKKI).
Kuvituskuva: Oulun yliopiston 6G Talks -videokanava, 6G Flagshipin johtaja, professori Matti Latva-aho.