Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona tekoälysäännöt, joiden avulla halutaan taata alueen kehitys ja samalla tekniikan turvallinen käyttö ja perusoikeudet. Esimerkiksi, miten biometristen tunnistusjärjestelmien käyttöä voidaan rajoittaa lainvalvonnassa. Uusien säädösten avulla EU pyrkii myös nostamaan tekoälyn käyttöä ja innovointia Euroopassa.
Euroopan parlamentti hyväksyi tänään tekoälysäädöksen, jolla luvataan edistää alueen innovointia mutta huolehtia myös kansalaisten oikeuksista. EU-mepit hyväksyivät uuden asetuksen 534 puolesta, 46 vastaan ja 49 tyhjää asetuksen.
Uusissa säännöissä kielletään esimerkiksi tietyt kansalaisten oikeuksia uhkaavat tekoälysovellukset. Niitä ovat muun muassa arkaluonteisiin ominaisuuksiin perustuvat biometriset luokittelujärjestelmät ja kasvokuvien kohdentamaton haravointi internetistä tai valvontakamerakuvista kasvojentunnistustietokantojen luomiseksi.
Kouluissa ja työpaikoilla ovat kiellettyjä myös tekoälysovellukset, jotka tunnistavat tunteita. Kiellettyjä ovat myös sosiaalinen pisteytys, ennakoiva poliisitoiminta (kun se perustuu yksinomaan henkilön profilointiin tai heidän ominaisuuksiensa arviointiin) ja tekoäly, joka manipuloi ihmisen käyttäytymistä tai hyödyntää ihmisten haavoittuvuuksia.
Jos kuva-, ääni- tai videosisältö on keinotekoisesti tuotettu tai manipuloitu (”syväväärennös”), se on merkittävä selkeästi sellaiseksi. Kansalaisilla on oikeus tehdä tekoälyjärjestelmistä valituksia ja saada selvityksiä suuririskisiin tekoälyjärjestelmiin perustuvista päätöksistä, jotka vaikuttavat heidän oikeuksiinsa.
Vaikka biometristen tunnistusjärjestelmien käyttö lainvalvonnassa on periaatteessa kielletty, mutta tietyissä ’’reaaliaikaisissa” tilanteissa kuten katoamis- tai terrorismitilanteissa niitä voidaan käyttää noudattaen tiukkoja suojatoimia ja oikeudellista tai hallinnollista lupia.
Uusien tekoälysäädösten tavoitteena on EU:n mukaan suojella perusoikeuksia, demokratiaa, oikeusvaltioperiaatetta ja ympäristön kestävyyttä suuririskiseltä tekoälyltä, mutta samalla pyrkiä edistämään alan innovointia ja tehdä unionista alan johtava toimija.
Kansallisella tasolla Eurooppaan on myös perustettava sääntelyn testiympäristöjä ja suoritettava testausta todellisissa olosuhteissa. Ne on saatettava pk-yritysten ja uusien yritysten saataville, jotta innovatiivista tekoälyä voidaan kehittää ja kouluttaa ennen sen markkinoille saattamista.
Uusi asetus viedään vielä juristien tarkistettavaksi. Virallisesti säädökset hyväksytään EU:ssa vieö’ ennen vaalikauden loppua niin sanotussa oikaisumenettelyssä. Myös neuvoston on vielä annettava virallinen hyväksyntänsä. Laki tulee voimaan kaikessa laajuudessaan runsaan 1,5 vuoden sisällä.
Lisää: Säädösteksti hyväksyttynä 13.3.2o24 (LINKKI, pdf) ja taustatietoa tekoälytutkimuksista (LINKKI)
Kuvituskuva: Bosch