Suomeen perustetaan kaksi Naton teknologian Diana-testikeskusta ja yrityskiihdyttämö. Mukana ovat puolustusministeriön lisäksi teknologian tutkimuskeskus VTT, Aalto sekä Helsingin ja Oulun yliopistot. Uudet testikeskukset perustetaan Oulun yliopiston ja VTT:n Otaniemen toimipisteen yhteyteen sekä yrityskiihdyttämö Espooseen.
Nato on hyväksynyt Suomen esityksen huipputekniikan yrityskiihdyttämön ja kahden testikeskuksen perustamisesta. Hanketta on koordinoinut VTT on yhteistyössä kansallisesti vastuussa olevan puolustusministeriön sekä Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.
Käytännössä VTT perustaa Espoon Otaniemeen yrityskiihdyttämön yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa. Kiihdyttämö keskittyy tulevaisuuden kommunikaatiojärjestelmiin ja kvanttiteknologiaan. Kiihdyttämö tulee tarjoamaan yrityksille koulutusta liiketoiminnan kehittämisestä puolustussektorilla. Kiihdyttämän palvelut on suunnattu erityisesti start-up- ja pk-yrityksille, joilla on vasta vähäistä kokemusta puolustus- ja turvallisuusalasta.
”Suomeen tulevat kiihdyttämö ja testikeskukset kasvattavat Suomen tunnettuutta ja suomalaisten yritysten liiketoimintamahdollisuuksia Nato-maiden keskuudessa”. kertoo puolustusministeri Antti Häkkänen. Hänen mukaansa vahva asemamme kommunikaatioteknologioiden ja kvanttiteknologioiden kehittämisessä voi houkutella myös alan kansainvälisiä toimijoita ja osaamista Suomeen.
”Profiloituminen kaksoiskäyttöön soveltuvien kommunikaatioteknologioiden ed
elläkävijänä lisää Suomen houkuttelevuutta kansainvälisten rahoittajien silmissä ja vahvistaa teknologista panostamme Naton jäsenenä”, ministeri Häkkänen vahvistaa.
Otaniemen uusi Naton testikeskus keskittyy kyberturvallisen kommunikaation sekä kvantti- ja avaruusteknologioiden testaamiseen ja Oulun yliopisto puolestaan tarjoaa yrityksille mahdollisuuden 6G-verkkoteknologioiden testaamiseen. Oulun yliopisto hallinnoi testikeskusta yhteistyössä Teknologien tutkimuskeskus VTT:n kanssa.
”6G-testikeskus toimii kehittyneenä globaalina testikeskuksena, joka tarjoaa palveluja tulevaisuuden kaksikäyttöteknologioiden kehitys- ja testaustyöhön Naton DIANA-kumppaneille ja puolustussektorin toimijoille”, kertoo tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan dekaani Jukka Riekki Oulun yliopistosta.
”Uusi 6G-testikeskuksemme tulee olemaan huipputeknologian langattoman tietoliikenteen ja viestinnän tutkimus- ja palvelukeskus. Tutkimuksen ja tuotetestauksen näkökulmista meillä on jo nyt kyvykkyys ja valmiudet tarjota tilojamme ja osaamistamme kumppanien käyttöön”. täydentää tutkimusjohtaja Hannu Nikurautio Oulun yliopiston langattoman tietoliikenteen tutkimuskeskuksesta (CWC).
Nikuraution mukaan keskus hyödyntää soveltuvin osin omaa 5G/6G-testiverkkoamme ja laboratorioitamme mutta lisäksi testikeskukselle tulee uudet erilliset tilat. Testikeskus tulee tarjoamaan käyttäjilleen pääsyn maailmanluokan mittakaavassa harvinaisiin radiotaajuuksien mittauslaitteisiin.
Oulussa voidaan tehdä kaikki 6G-teknologian kehittämiseen liittyvät mittaukset ja testaukset. Jo nyt 6G-antennien, -radioiden ja integroitujen radiotaajuuspiirien tutkimus (radio-frequency integrated circuit, RFIC) onnistuu oululaisten mukaan tällä hetkellä jopa 330 GHz asti. Testikeskus sisältää suuren RF-kaiuttoman kammion ja RFIC-anturiasemia, jotka ovat välttämättömiä onnistuneelle radiotestaukselle.
Naton DIANA:n (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) tarkoituksena on tunnistaa puolustussektorin tulevia haasteita ja etsiä niihin teknologisesti innovatiivisia ratkaisuja yhdessä yritysten kanssa. DIANA keskittyy toiminnassaan uusiin teknologioihin kuten tekoälyyn, autonomiaan ja kvanttiteknologioihin, jotka ovat luonteeltaan kaksikäyttöisiä eli niitä on mahdollista hyödyntää kaupallisesti sekä siviili- että puolustussektorilla.
Lisää: Naton DIANA-tutkimushankkeet ja keskukset (LINKKI)
Kuvituskuva: Oulun yliopiston 6G-testauslaboratorio
Päivitetty