Suomen sijoitus on pudonnut tuoreessa kilpailukykyvertailussa peräti neljä sijaa alaspäin. Suomi sijoittui sveitsiläisen IMD-tutkimuslaitoksen vertailussa vuoden 2019 tasolle sijalle 15. Sen sijaan Singapore nousi nyt kärkeen ja toiseksi tuli Sveitsi ja kolmanneksi Tanska.
Suomen asemia IMD:n selvityksessä heikensi erityisesti taloudellinen menestyminen. Parannusta tuli ainoastaan kansainvälisessä kaupassa, mutta kaikissa muissa 18 osa-alueessa Suomen sijoitus heikkeni viime vuodesta. Sveitsiläisen IMD:n (Institute for Management Development) selvitti kaikkiaan 67 maailman maan kilpailukykyä.
Elinkeinoelämän tutkimuskeskuksen koostamassa IMD:n 2024 World Competitiveness Ranking -julkaisussa, tarkastellaan tarkemmin syitä Suomen kilpailukykysijoituksen heikkenemiselle. IMD:n kokonaisindeksi jakautui kokonaisuuteen: taloudellinen menestys, julkisen hallinnon tehokkuus, yritysten suorituskyky ja infrastruktuuri, sekä nämä kukin viiteen osa-alueeseen.
Rakenteellisesti Suomen (ja muiden pienten maiden) sijoitusta tässä osiossa heikentää kotimarkkinoiden pieni koko, sillä bkt on sellaisenaan yksi mittari. Suomea painoi muita maita heikompi suhdannetilanne, sillä bkt, investoinnit ja työttömyysaste kehittyivät heikosti. Muut Pohjoismaat ovat vertailussa kuitenkin sijoilla 22–30. Esimerkiksi Ruotsi on myös selkeästi sijoittunut Suomea paremmin kaikissa muissa 20 osa-alueessa paitsi työllisyydessä, yhteisöllisyydessä ja perusinfrastruktuurissa.
’’Suomen taloutta ovat painaneet keskimääräistä enemmän korkotason nousun vaikutus investointeihin ja kulutukseen sekä Venäjän hyökkäyssodan vaikutus Suomen tavara- ja palveluvientiin”, arvioi Etlan tutkija Ville Kaitila.
Sijoitus vertailussa voi hänen mukaansa toki heittelehtiä yksittäisinä vuosina, mutta Suomen aseman heikkeneminen kahdessa vuodessa yhteensä seitsemän sijaa on jo huomattavan negatiivinen kehitys indeksin historiassa. Onneksi näiden suhdannetekijöiden odotetaan alkavan parantua, mikä tukisi Suomen sijoitusta lähivuosina.
Myös infrastruktuuri on ollut yksi Suomen vahvuuksista, mutta siinäkin sijoitus heikkeni tänä vuonna. Muun muassa huoltosuhde, investoinnit telekommunikaatioon, korkean teknologian viennin vähäisyys ja väestönkasvu ovat heikkouksia. Myös yritysten suorituskyvyssä Suomen sijoitus on heikentynyt kahdessa vuodessa jyrkästi. Julkisessa taloudessa tärkeimmät Suomen sijoitusta painavat tekijät liittyvät korkeaan verotukseen, mutta myös mm. yritystoiminnan aloittamisen hitauteen, maahanmuuttorajoituksiin ja investointikannustimiin. Institutionaalisemmissa tekijöissä, laillisuudessa ja kilpailulainsäädännössä Suomi on maailman kärkeä.
Lisää: IMD:n (Institute for Management Development) 2024 World Competitiveness Ranking 2024 (LINKKI) ja Etlan suomenkielinen muistio (LINKKI,pdf)
Kuvituskuva: Shutterstock