Valmet Automotive laajentaa Saksassa akkujen testauspalveluja

Valmet Automotive laajentaa akkujen testauspalvelujaan Saksan keskuksessaan Bad Friedrichshallissa. Keskuksen 145 työntekijällä on keskeinen rooli laajemminkin yhtiön akkuliiketoiminnan kehitystyössä ja laadunvarmistuksessa. Sen kerrotaan tukevan myös akkupakettien valmistusta Saksan lisäksi Salon ja Uudessakaupungin tehtailla.

Viiden viime vuoden aikana Valmet Automotive on investoinut Bad Friedrichshallin testikeskukseen noin 15 miljoonaa euroa. Uusin laajennus lisäsi testiasemien määrän yli kaksinkertaiseksi, ja samalla käyttöön otettiin uusi varasto- ja logistiikkakeskus. Vasta valmistuneen laajennusten myötä akkutestikeskus kattaa nyt lähes kaikki palvelut, joita akkujärjestelmätoimittajat asiakkailleen tarjoavat.

Korkeajänniteakku akku lämmitetään ensin 45 °C:seen ilmastointikammiossa ja upotetaan sitten shokkina upotussäiliöön, jossa on pakkaslämpötila. Kuva: Valmet Automotive

Testikeskuksen tuottamia palveluja ovat tuotantotestauksen lisäksi esimerkiksi suorituskykytestit, joilla tutkitaan esimerkiksi akun kuormitus- ja jännitesyklejä, suunniteltua käyttöprofiilia, energiaa ja kapasiteettia ja käyttöikätestaus, lämmönhallintatestaus sekä ympäristönvaikutusten testaus, joilla tutkitaan esimerkiksi akun kemiallista ja korroosioresistenssiä, kostean lämmön jaksottaisen vaikutusta ja akun tiiviyttä.

Lisäinvestointeja on edelleen suunnitteilla. Tavoitteena on laajentaa varsinkin raskaan liikenteen ja liikkuvien työkoneiden akkujärjestelmiin liittyvää palvelu- ja analytiikkatarjontaa sekä tehostaa tuotevalidointia. Investointeja ja laajennuksia suunnitellaan myös Weihenbronnin toimipaikan akkuteknologioiden ja tuoteturvallisuuden testauskapasiteettiin.

Saksan testauskeskuksen laajennus tukee laajemminkin Valmet Automotiven strategista muutosta, jossa akkuliiketoimintalinja painottaa jatkossa yhä selkeämmin omia akkujärjestelmiään varsinkin hyötyliikenteen ja esimerkiksi maa-, kaivos- ja metsäteollisuudessa käytettävien liikkuvien työkoneiden tarpeisiin.

Raskaan liikenteen ja liikkuvien työkoneiden akkujärjestelmien vaatimukset eroavat merkittävästi henkilöautoteollisuuden tarpeista. Tämä näkyy myös akkujen testauksessa, sillä erityistä huomiota tulee kiinnittää akkujen suorituskykyyn ja kestävyyteen vaativissa olosuhteissa sekä korkeisiin tehohuippuihin.

Valmet Automotiven toiminnot jakautuvat Uudenkaupungin autotehtaan lisäksi autojen katto- ja akkuliiketoimintaan. Akkuja yritys valmistaa Salon ja Uudenkaupungin lisäksi Saksan Kirchardtissa. Yhtiön omistajia ovat Suomen valtion sijoitusyhtiö Tesi sekä Pontos Group, joiden omistusosuus on 38,46 prosenttia. Lisäksi Kiinalainen akkukennovalmistaja Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) omistaa yhtiöstä 23,08 prosenttia.

Lisää: Aiemmat Valmet Automotivea käsitelleet uutisjutut (LINKKI).

Kuva: Korkeajänniteakun valmistelu korroosiotestausmenettelyä varten suolasuihkukammiossa. Kuva: Valmet Automotive