Elektroniikan komponenttikauppa jatkoi laskuaan

Euroopan puolijohdekomponenttien myynnin alavire jatkui toisella vuosineljänneksellä.  Myös sähkömekaniikan ja liittimien kauppa kävi aiempaa heikommin, kertoo alan jakelujärjestö DMASS. Eniten jakelussa laski Saksa 44 prosentilla, mutta myös Pohjolassa myynti laski 35,5 prosenttia 198 miljoonaan euroon. Uusien mikro-ohjaimien myynti laski 32,8 prosenttia huhti-kesäkuussa.

Koko Euroopan alalla komponenttikauppa laski kuluvan vuoden toisella vuosineljänneksellä alan jakelijajärjestön DMASS:n mukaan 26,9 prosenttia 4,09 miljardiin euroon. Siitä piirikauppa laski eniten 33,1 prosenttia 2,62 miljardiin euroon ja liittimien, passiivisten ja mekaniikan myynti vain 12,9 prosentilla 1,48 miljardiin euroon.

Laskun taustalla on European Components Distribution DMASS-järjestön puheenjohtaja Hermann Reiterin mukaan korkeiden varastotasojen lisäksi myös makrotaloudellisten epävarmuustekijät. Paluuta kasvuun  hän piti tänä vuonna epätodennäköisenä, mutta uskoo kasvun alkavan ensi vuonna tai aikaisintaan kuluvan vuoden lopulla.

’’Meitä hieman hermostuttaa heikko näkyvyys toimitusketjussa ja pidemmän aikavälin hankintastrategioiden puute’’, taustoittaa Hermann Reiter.  Komponenttien nettikauppa Digikeyn johtajana toimivan Reiterin mukaan Eurooppa ei hyödy meneillään olevasta tekoälyboomista ja on erittäin riippuvainen teollisuuden sekä autoteollisuuden menestyksestä

Toisen vuosineljänneksen myynnissä olivat alueelliset erot isoja. Saksa suurimpana markkinana supistui huomattavasti enemmän kuin useimmat muut suuret maat. Esimerkiksi Iso-Britannia, Ranska, Espanja & Portugali ja Itä-Eurooppa menestyivät keskimääräistä paremmin. Pohjoismaiden myynnin lasku oli hieman isompaa tasoa Sveitsin, Hollannin ja Belgian kanssa.

Tuotepuolella lähes kaikki sektorit olivat DMASS:n tilastojen mukaan yhtä heikkoja alkaen muistista tehopiireihin tai antureista optoelektroniikkaan. Poikkeuksellisen paljon laskivat kuitenkin logiikkapiirit, joiden myynti tuli alas massiiviset 48 prosenttia. Mikro-ohjaimien myynti laski 32,81 prosenttia huhti-kesäkuussa.

Sähkömekaaniset komponentit menestyivät toisella vuosineljänneksellä huomattavasti paremmin kuin passiiviset ja virtalähteet. Alueellisesti heikoimmin niissäkin menestyivät Saksa ja Itävalta, kun taas Ranska, Iso-Britannia, Pohjoismaat ja Itä-Eurooppa menestyivät paljon keskimääräistä paremmin. DMASS-järjestön tilastoinnissa ovat mukana 40 piiri- ja komponenttivalmistajaa. Järjestön jäsenet kattavat 80-85 prosenttia Euroopan jakelumarkkinasta.

Lisää: DMASS:n 2Q/2024-luvut ja tiedot (LINKKI).

Kuvituskuva: Renesas