Tekoäly vaatii parempaa jäähdytystä datakeskuksiin

Tekoälyä hyödynnetään kasvavasti uusissa sovelluksissa ja samalla ne kuormittavat entistä enemmän datakeskusten toimintaa. Erityisen paljon lämpöä tuottavat keskusten palvelinkoneet, joita käytetään tekoälymallien kouluttamiseen. 

Tekoälyn vaatima prosessointitehon tarve ja vastaavan lämpökuormituksen lisääntymisen myötä nestejäähdytyksestä on tulossa Scneider Electricin asiantuntijoiden mukaan kriittinen osa datakeskuksen suunnittelua. Nyt Schneider Electric on julkaissut raportin datakeskusten nestejäähdytyksestä, jossa esitellään jäähdytys valintaan tarvittavia haasteita sekä tekniikoita.

Raportissa käsitellään myös alan suuntauksia, kuten tarvetta parantaa energiatehokkuutta, ympäristömääräysten noudattamista ja kestävää kehitystä. Raportti tarjoaa myös yksityiskohtaista tietoa kuudesta jäähdytysarkkitehtuurista ja niiden soveltuvuudesta datakeskuksiin. Uudella Navigating Liquid Cooling Architectures for Data Centers with AI Workloads -raportilla Schneider Electric haluaa opastaa keskusten operaattoreita ja IT-päälliköitä nestejäähdytyksen saloihin sekä tarjota vastauksia myös suunnittelusta käyttöönotosta ja käytöstä.

Raportissa esitellään kaksi tekoälypalvelimien nestejäähdytyksen pääluokkaa, joita ovat suoraan sirulle jäähdytys (direct-to-chip) ja upotusjäähdytys (Immersion cooling).  Siinä kuvataan myös jäähdytysnesteen jakeluyksikön (CDU) komponentit ja toiminnot, jotka ovat välttämättömiä lämpötilan, virtauksen, paineen ja lämmönvaihdon hallitsemiseksi jäähdytysjärjestelmässä. Raportissa kuvataan nestejäähdytysarkkitehtuurien kolme keskeistä osa-aluetta.

Niitä ovat lämmön talteenotto palvelimessa, kuten nestemäisen väliaineen (esim. dielektrinen öljy, vesi) hyödyntäminen IT-komponenttien jäähdyttämisessä, jäähdytysaineen jakelujärjestelmän (CDU) tyypin valinta lämmönvaihtomenetelmien (nesteestä ilmaan, nesteestä nesteeksi) ja asennustapojen (telineeseen asennettu, lattiaan asennettu) perusteella sekä lämmön poistomenetelmä ja kuinka lämpöä siirretään tehokkaasti ulkoilmaan.

Uudessa raportissa esitellään lisäksi kaikkiaan kuusi yleistä nestejäähdytysarkkitehtuuria, joissa yhdistyvät eri CDU-tyypit ja lämmönpoistomenetelmät, ja annetaan ohjeita parhaan vaihtoehdon valitsemiseen olemassa olevan infrastruktuurin, datakeskuksen koon, nopeuden ja energiatehokkuuden perusteella.  Raportin taustalla on Schneider Electric tuore yhteistyö Nvidian kanssa datakeskusten optimoimiseksi tekoälysovelluksia varten. Tuloksensa on tuotu jo referenssimallit, jotka asettavat valmistajan mukaan uudet standardit tekoälyn käyttöönotolle ja toiminnalle datakeskuksissa.

Lisää: Schneider Electricin Navigating Liquid Cooling Architectures for Data Centers with AI Workloads -raportti (LINKKI, pdf, 1 Mt).

Kuva: Schneider Electric