Ensimmäinen robottitraktori Suomeen

Maatalouden laitetoimittaja Hankkija tuo autonomisesti toimivan robottitraktorin Suomeen, jossa on huippuelektroniikan lisäksi perinteisistä traktoreista tutut koneiden etu- ja takakiinnitykset, voiman ulosotto sekä lisälaitteiden hydrauliikkaliitännät.  Hollantilaisvalmisteisen robottitraktori ydin on pilvipohjainen ohjelmisto, jonka avulla suunnitellaan, seurataan ja analysoidaan peltotöitä laajemminkin.

Robottitraktorin ohjelmisto hallitsee työn aloitus- ja lopetuspisteet, päistekäännökset ja peltokohtaisen optimoinnin. Lisäksi peltotöiden etenemistä ja tunnuslukuja, kuten moottorin kuormitusta, voi seurata reaaliajassa älypuhelimella tai tabletilla. Ohjelmistoon syötetään ennen aloitusta peltolohkojen rajat ja algoritmi suunnittelee robottitraktori-työkoneyhdistelmän ajolinjat.

Hankkija aikoo kerätä tuoteryhmä- ja kehityspäällikkö Samu Vuorelan mukaan  kokemuspohjaista tietoa autonomisten ratkaisujen eduista yhdessä Älykäs maatila -tiimin kanssa.

Hankkijan AgXeedin mallisto koostuu tällä hetkellä kolmesta muunneltavasta mallista, joista Suomeen on esittelykoneeksi hankittu kaksitelainen AgBot 5.115T2, jonka luvataan tarjoavan hyvän pidon ja pienen pintapaineen pellolla.

Pakettiin kuuluvat automaattiset vetokoneet, älykkäät työkoneratkaisut ja ohjelmistot. Ryhmä kehittää myös yhteisiä standardeja ja se on avoin kaikille konevalmistajille, kertoo Hankkija.

Robottitraktori AgXeed on myös osa myös autonomista peltoviljelyä kehittävää 3A-ryhmää (Advanced Automation & Autonomy) Claasin ja Amazonen kanssa. Hankkeessa kehitetään laajemminkin  autonomisia ratkaisuja peltoviljelyyn, tavoitteena vähentää työmäärää ja parantaa pellolla tehtävien toimenpiteiden laatua ja tarkkuutta.

Autonomiset ratkaisujen uskotaan olevan seuraava  iso askel käynnissä olleeseen murrokseen, jossa maatiloilla ovat yleistyneet esimerkiksi automaattiohjaus, Isobus-työkoneiden lohkoautomatiikka sekä paikkatietoon perustuva määränsäätö. Hollantilainen AgXeed B.V. on perustettu vuonna 2018 ja  AgBot 5.115T2 -robottitraktorin sarjatuotanto alkoi Hollannissa jo vuonna 2022.

AgXeedin robottitraktorimalli voitti hopeisen Agritechnica 2023 -innovaatiopalkinnon, ja 3A-ryhmä Farm Machine 2024 -kilpailun Smart farming and robotics -sarjan. Hankkija testaa ja kehittää maatalouteen myös autonomisia ratkaisuja. Siihen AgXeedin ratkaisut tuovat uudenlaisen näkökulman perinteisen traktorilla tapahtuvan työnteon rinnalle.

”Autonominen toiminta looginen askel peltotöiden tekemisessä käytössä olevien teknologioiden, kuten automaattiohjauksen ja lohkoautomatiikan, rinnalle’’, viestii Hankkijan tuoteryhmä- ja kehityspäällikkö Samu Vuorela. 

Hankkijalla yhteistyön käynnistämistä helpottaa. että AgXeedin lisäksi 3A-ryhmän muut yhtiöt, Claas ja Amazone, ovat jo Hankkijan yhteistyökumppaneita. AgXeed-edustus on esimerkki myös Danish Agro -konserniin kuulumisen eduista.

Kuva: Uudenlainen AgXeed-robottitraktori.