Teollisuuden suunnittelutalo Etteplan on tuonut uuden luovaa tekoälyä hyödyntävän palveluratkaisun teknisille kehittäjille yhteistyössä suomalaisen standardointijärjestö SFS:n kanssa. Erikoisuutena on että tietoa haetaan myös kuvista. Omien suunnittelijoiden lisäksi Etteplan tarjoaa ratkaisua myös asiakasyrityksille niiden omilla suunnittelutiedoilla ryyditettynä.
Suunnittelussa standardeja on käytössä kymmeniä tuhansia, ja oikean tiedon etsintä vie arvokasta suunnitteluaikaa. Siksi alan suunnittelutalo Etteplan ja standardointijärjestö SFS kehittivät verkkopohjaisen tekoälyratkaisun, joka tuntee myös tarvittavat standardit.
Nykyaikaisessa laitesuunnittelussa tai prosessisuunnittelussa on entistä tärkeämpää, että suunnitelmat perustuvat ajantasaisiin standardeihin ja hyödyntävät olemassa olevia suunnitteluohjeita.
Uudessa tekoälypalvelussa suunnittelija voi kirjoittaen keskustella tarpeistaan puhekieltä ymmärtävän botin kanssa, joka etsii oikean standardin tai suunnitteluohjeen eri lähteistä. Palvelu auttaa myös jäsentämään ja ymmärtämään tietoa. Käänteentekevää palvelussa on myös sen kyky etsiä tietoa kuvista.
”Halusimme palvelun hyödyntävän luovan tekoälyn parhaita puolia, mutta välttävän sen, ettei joukkoon eksy mitään tekoälyn itse keksimää tietoa. Suunnittelijan täytyy voida luottaa tekoälyn tuottaman tiedon oikeellisuuteen”, kertoo Etteplanin tekoälytiimin vetäjä Tero Hämeenaho.
Tiedon luotettavuus ratkaistiin lähdeviitteillä. Kun suunnittelija on syöttänyt tietopyynnön järjestelmään, palvelu tuottaa otteen standardista ja linkin lähdetietoon. Palveluun on syötetty tuhansien standardien lisäksi Etteplanin suunnitteluohjeita ja -dokumentteja.
”Kaikki palveluun syötetty data on vektoroitu. Sekä suunnitteluohjeissa että standardeissa on paljon kuvia, kaavioita ja piirustuksia, joten oli keskeistä, että tekoäly löytää niistäkin olennaiset tiedot,” Etteplanin Hämeenaho kertoo. Tekoälypalvelu on rakennettu Microsoft Azure -pilvipalveluun päälle suljettuun ympäristöön.
Standardointijärjestö SFS auttoi Etteplanin tiimiä suljetun standardikokoelman rajapintojen avaamisessa. ’’Luova tekoäly on vahvimmillaan seuloessaan valtavia tietomassoja, jollainen standardikokoelmammekin on’’, kertoi SFS:n tekoäly-standardointiryhmästä vastaava asiantuntija Meri Valtiala.
Tekoälytyökalua tulee jatkossa hyödyntämään valtaosa Etteplanin 4000 hengen henkilöstöstä ja sitä kehitetään koko ajan tehokkaammaksi. Etteplan räätälöi sitä myös asiakkailleen, jolloin ratkaisua viritetään asiakkaan omilla suunnitteludokumenteilla ja tiedoilla.
Taustaa: Suomen standardisointiliitto SFS vastaa standardoinnista lukuun ottamatta sähkö- ja telealaa. Se on delegoinut merkittävän osan standardointityöstä eri toimialayhteisöille. Järjestö kuuluu eurooppalaisen standardointijärjestö CENiin ja maailmanlaajuisen ISOon.
Kuvituskuva: Shutterstock