Raspberry Pi:stä uutuus – samassa Arm ja Risc-V-ytimiä

Suositusta teollisuudenkin hyödyntämästä Raspberry Pi Picon mikro-ohjainkortista on julkaistu uusi 2-versio. Sen hinta on vain viisi dollaria ja perustuu RP2350-ohjainpiiriin, joka tukee niin ARM- kuin RISC-V-ohjaimia.

Raspberry Pi-yhtiön uusi  Raspberry Pi RP2350-ohjainpiiri on yrityksen merkittävä päivitys aikaisempaan Pi Pico kortissa käytettyyn RP2040 piiriin verrattuna. Uusi piiri tarjoaa aikaisempaan piiriin verrattuna lähes kaksi kertaa enemmän staattista RAM-muistia (SRAM) sekä tuki ulkoiselle pseudostaattiselle RAM-muistille (PSRAM). Piirisssä on uusimmat ARM-ytimet sekä lisäksi myös avoimia RISC-V-prosessoriytimiä.

Kortilal olevassa RP2350-piirissä on kaksi ARM:n Cortex-M33-ydintä sekä kaksi RISC-V Hazard3 -ydintä, mutta vain kaksi näistä neljästä ytimestä voi toimia samanaikaisesti. Prosessoriytimet voivat toimia maksimissaan 150 MHz kellotaajuudella. RP2350-piirillä on 520 kilotavua SRAM-muistia. Uusia tietoturvaominaisuuksia ovat Arm TrustZone, kahdeksan kilotavua OTP-muistia ja Secure Boot -tuki. Se tarjoaa liitäntöinä myös kaksi UART liitäntä, kaksi I2C-, USB 1.1 host+device-, 24 PWM-kanavaa, neljä 12-bittistä AD-muunninta sekä 12 PIO-tilakonetta.

Uusi Raspberry Pi Pico 2 -kortti on rakennettu RP2350 piirin ympärille. Prosessorissa olevan muistin lisäksi myös neljän megatavun QSPI Flash-muistipiiri. Verrattuna edeltäjäänsä, eli vuonna 2021 julkaistuun Raspberry Pi Pico korttiin, uudessa Pico 2 mallissa on lähes tuplasti RAM-muistia, enemmän suoritustehoa, tietoturvaominaisuudet, paljon pienempi lepovirran kulutus sekä laajentuneet I/O-ominaisuudet.

Kortin ohjelmoinnissa tuetaan C/C++, Python ja Rust ohjelmointikieliä.  Lisäksi RP2350-piirin kerrotaan olevan kaikkien aikojen ensimmäinen mikro-ohjain, jossa on valmiina Rust-tuki heti julkaisuhetkellä.  Uusi Raspberry Pi Pico 2 -levy toimii hyvänä kehitysalustana. Raspberry Pi on kertonut julkaisevansa myöhemmin tänä vuonna myös langattomia yhteyksiä tukeva Raspberry Pi Pico 2 W -mallin, joka voi olla moneen tehtävään uutuuttakin sopivampi  versio.

Raspberry Pi Pico 2 korttia on ostettavissa maailmanlaajuisesti Pi-sivujen lisäksi jakelijoiden nettikaupoista ja varmaan myös pian varastomyyntinä. Suomessa virallisia jakelijoita on Pi-sivustole merkitty Farnell, Digikey ja Mouser sekä tanskalainen raspberrypi.dk, mutta esimerkiksi puolalainen TME kertoo myyvänsä PI-kortteja myös Suomeen. Kortin RP2350.piiriä myydään myös erilliskomponenttina, jos laitevalmistaja haluaa integroida ratkaisun suoraan tuotteisiinsa. Sitä on saatavilla niin QFN60- ja QFN80-piirikorteloissa. Siitä on myös versio ilman Flash-muistia tai versio kahden megatavun Flashilla.

Raspberry Pi rekisteröitiin vuonna 2008 alkuaan hyväntekeväisyysjärjestöksi ja yksityiseksi yhtiöksi. Ensimmäinen julkaisu oli tarkoitettu vain opetuskäyttöön ja viimeisin Linuxia hyödyntävä päivitetty versio Pi 5 julkaistiin viime vuonna. Raspberry Pi laitteita on nykyisin erilaisiin tarpeisiin, isompia ja pienempiä sekä versioita harrastajien malleista teollisuudelle suunnattuihin versioihin asti.

Lisää:  Raspberry Pi -sivusto (LINKKI) ja tuotetiedot Pi Pico 2 (LINKKI) ja RO2350 (LINKKI) ja (LINKKI, Wikipedia) sekä eri maiden viralliset Pi-jakelijat (LINKKI).