Uusi digiohjelma tukemaan terveysteknologian vientiä

Business Finland käynnisti kesän alussa terveys- ja hyvinvointiratkaisujen kehittämistä ja vientiä tukevan uuden Health 360 Finland -ohjelman. Siihen kutsutaan edelleen mukaan yrityksiä esimerkiksi it-alalta. Ohjelman tavoitteena on rahoittaa yritysten tutkimus- ja kehitysprojekteja 20 miljoonalla eurolla vuodessa, yhteensä 85 miljoonalla eurolla vuoden 2028 loppuun mennessä.

Terveysalaa haastavat tällä hetkellä erityisesti väestön ikääntyminen, terveydenhuollon kustannusten jatkuvaa nousu ja terveysalan työvoimapulan paheneminen. Tämä tarjoaa myös suomalaiselle osaamiselle vaikuttavan kasvualustan digitaalisten ratkaisujen kehittämiseen ja sitä kautta viennin kasvattamiseen edelleen.

Tosin Suomessa kehitettyjen terveysteknologiatuotteiden vienti on kasvanut joka vuosi jo 20 vuoden ajan. Esimerkiksi viime vuonna terveysteknologian vienti Suomesta oli 2,58 miljardia euroa (ilman lääketeollisuutta) ja tuonnin jälkeenkin ylijäämä miljardi euroa. Tavoitteet ovat edelleen korkealla koska maailmalaajuisten digitaalisten terveysmarkkinoiden kooksi arvioitiin vuonna 2023 noin 204,2 miljardia euroa, ja sen ennustetaan nousevan lähes 900 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä. Kasvun ennustetaan jatkuvan vuositasolla 21,9 prosentilla vuoteen 2030 mennessä

Terveysteknologia ry:n vientilukujen perusteella Suomen fokusoidut kohdemarkkinat ovat Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Tällä hetkellä suurimmat vientimaat ovat Yhdysvallat (856M€), Saksa (251M€) ja Kiina (139M€). Niistä Pohjois-Amerikka on toiseksi suurin alue, jonka osuus terveysteknologian kokonaisviennistä oli 36 prosenttia vuonna 2023 ja tulee olemaan merkittävä myös tulevaisuudessa.

Planmecan hammashoitolaitteiden  valmistus Herttoniemen tehtaalla Helsingissä.  Kuva: Planmeca.

Suomelle Eurooppa on alueena edelleen silti suurin terveysteknologian segmentissä 42 prosentin osuudellaan. Sen merkitys on kasvanut pandemian ja globaalin geopoliittisen tilanteen muutosten jälkeen. Euroopan suurimmat vientimarkkinat ovat olleet Saksa, Iso-Britannia, Ranska ja Pohjoismaat, vaikka myös osa itäisen Euroopan maista (Puola) on kasvanut.

Valtiollinen innovaatiorahan jakajan Business Finlandin terveys- ja hyvinvointimission johtaja Eeva Salminen sanoo, että uusi Healt 360 -ohjelma tukee hyvin mission tavoitteita liittyen ennalta ehkäisevään terveydenhoitoon sekä erityisesti terveydenhoidon tehostamiseen dataa ja uusia teknologioita hyödyntämällä.

’’Uuden ohjelman valmisteluvaiheessa tunnistettiin terveysalalla erityisesti kaksi pullonkaulaa, joita pyritään ratkaisemaan ohjelman toimenpiteillä: regulaatio-osaamisen vahvistaminen digiterveysyrityksissä sekä yksityisen rahoituksen (pääomasijoitukset) kasvattaminen startup- ja kasvuyrityksissä’’, Business Finlandin Eeva Salminen kertoo.

Health 360 Finland -ohjelma esitellään asiakkaille ja sidosryhmille elokuun lopulla 28.8.2024 Terveysteknologian vientipäivän yhteydessä Helsingissä Team Finland -talossa.  Health 360 Finland -ohjelman johtajaksi on myös nimitetty elokuun 2024 alusta FM (biokemia) Tarja Enala.

’’Ohjelman tavoitteena on muun muassa rahoittaa yritysten tutkimus- ja kehitysprojekteja 20 miljoonalla eurolla vuodessa, yhteensä 85 miljoonalla eurolla vuoden 2028 loppuun mennessä ja rakentaa useampi monialainen yhteistyöhanke tutkimusorganisaatioiden ja yritysten välille. Lisäksi Business Finland tarjoaa alan yrityksille kansainvälistymistä edistäviä palveluita, Tarja Enala sanoo.Enala kertoo.

Lisää: Healt 360 Finland -ohjelman sivusto (LINKKI) ja terveysteknologian vientipäivä 28.8.2024 (LINKKI).

Kuvituskuva: Vielä kehitysvaiheessa oleva optinen anturi integroituna joustavaan älylaastariin. Kuva: VTT (LINKKI)