Radion vapaat taajuudet kiinnostivat

Radion vapaat taajuudet kiinnostivat toimialaa laajasti. Yleisradion puhekanavan lopettamisen takia valtakunnallisen radioverkon taajuuksia haki jopa kolme hakijaa, Helsingin taajuus houkutteli 11 hakijaa ja televisiosta tuttu Alfa haki myös perinteistä Porin 963 kilohertsin keskiaaltotaajuutta käyttöönsä.

Jaossa olevat taajuudet mahdollistavat radiokuuluvuuden ja sisältötarjonnan laajenemisen uusille alueille, mikä tukee Traficomin mukaan monipuolisen ohjelmatarjonnan kehittymistä ja ylläpitoa valtakunnallisella ja paikallisella tasolla. Uusista taajuuksista hyötyvät radiota kuuntelevien lisäksi myös radiotoiminnassa jo mukana olevien lisäksi toimialalle pyrkivät uudet toimijat. Samalla testataan, onko radiolla edelleen kantavuutta.

Traficom vastaanotti heinäkuun loppuun mennessä  kaikkiaan 29 hakemusta 18 yritykseltä- Uutta valtakunnallista taajuuskokonaisuutta TK26 hakivat esimerkiksi Bauer Media, Radio 55 sekä ruotsalaistaustainen Mad Men Media.  Suuri osa luvanhakijoista oli alalla jo toimivia yrityksiä, mutta hakijoiden joukossa oli myös aivan uusia toimijoita tai lyhytaikaisten radiolupien turvin toimineita hakijoita, kuten Letterbox Media, RollMedia  ja Mökkiradio.

Yksittäisiä taajuuksia eri paikkakunnille tavoitteli Sanoma Media, Järviradio  ja Suomen Lähiradiot sekä erikoisuutena Porin keskiaaltoaseman taajuutta televisiosta tuttu Alfa Media.  FM-taajuuksia selvästi paremmin leviävät keskiaaltolähetykset eivät ole juurikaan aiemmin kiinnostaneet radiotoimijoita.  Parhaimmillaan keskiaaltolähetyksiä voidaan kuunnella laajalti Suomessa tai jopa ulkomailla.

Yleisradion vapatunut valtakunnallisen taajuuskokonaisuuden lisäksi haettavana oli aiemmilta hakukierroksilta vapaiksi jääneitä ja sittemmin vapautuneita yleisradiotaajuuksia yhteensä 56 paikkakunnalle. Haettavana oli l89 FM-taajuutta ja kolme AM-alueen taajuutta. Niistä lupahakemuksia tehtiin lopulta vain 45 FM-taajuudesta ja yhdestä AM-taajuudesta.

Uuden toimiluvan valtakunnallisen taajuuskokonaisuudelle TK26 myöntää valtioneuvosto ja se on voimassa vuoden 2032 loppuun asti. Muut toimiluvat ovat voimassa Traficomin mukaan vuoden 2029 loppuun asti.

Lisää: Traficomin listaus hakijoista ja niiden tarvitsemista taajuuksista (LINKKI,pdf).

Kuvituskuva: Tivoli Audion radioissa voi olla FM- ja AM-vastaanoton lisäksi myös Bluetooth- ja Wlan-yhteydet (LINKKI).

Korjattu Alfan hakema keskiaaltotaajuus