Paikannussatelliittien toiminta pitää varmistaa

Yhdistyneiden kansakuntien paikkatietokomitea esitti jäsenmaiden kokouksessa elokuun alussa vahvan kehotuksen satelliittipalvelujen jatkuvuuden varmistamiseksi. Ja vaikka niiden häiriövaikutukset näyttäisivät aluksi pieniltä, voisivat ne pian säteillä Maanmittauslaitoksen artikkelin mukaan nopeasti koko yhteiskuntaan.

Satelliittipaikannuksen tärkeydestä, kertoo Maanmittauslaitos nettisivullaan. Sen mukaan kuluttajien lisäksi satelliittipalveluita tarvitsevat muun muassa televiestintä, pörssikauppa, sähköverkot ja puolustusteollisuus.

Satelliittipalvelujen vikaantumisen vaikutukset voisivat olla artikkelin mukaan maailmanlaajuisia ja pahimmillaan vakavia. Siitä kertoo myös YK:n tuore Hidden risk -raportti ja lisäksi viikko sitten YK:n paikkatietokomitean (United Nations Committee of Experts on Global Geospatial Information Management, UN-GGIM) kehotti kokouksessa se kehotti jäsenmaitaan ryhtymään toimiin riskien torjumiseksi.

Satelliittien toimintaa seurataan ja mitataan jatkuvasti eri puolilla maailmaa. Suomessa tätä työtä tehdään esimerkiksi Metsähovin geodeettisella tutkimusasemalla, joka on yksi moderneimmista geodeettiisistä tutkimusasemista.

Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Pasi Patrikaisen mukaan on tärkeää, että sen toiminnan jatkuvuus varmistetaan myös tulevaisuudessa. Maanmittauslaitoksen hoitama Metsähovin asema kuuluu maailmanlaajuiseen havaintoasemien verkkoon, ja se tarvitsee muita asemia toimiakseen.

Tulevaisuuden haasteena on Maanmittauslaitoksen nettiartikkelin mukaan, että vastaavan infrastruktuurin ylläpitoon ei ole kansainvälistä sääntelyä, vaan useissa maissa se on jäänyt yksittäisten tutkimuslaitosten vastuulle.

Viime vuosien trendi onkin ollut havaintoasemien lakkauttaminen resurssien puutteen takia. ’’Yksi syistä on tiedon puute. Ei välttämättä ymmärretä, kuinka dramaattiset vaikutukset toimitusketjun rapautumisella olisi’’, arvioi Nicholas Brown, YK:n geodeettisen osaamiskeskuksen UN-GGCE:n johtaja.

Satelliittipalvelujen jatkuvuuden varmistamiseksi myös tulevaisuudessa on YK antanut kaikille jäsenmaille toimintakehotuksen, jossa se suosittelee muun muassa geodeettisten aineistojen toimitusketjujen määrittämistä kriittiseksi infrastruktuuriksi, geodesian yhteistyöelimien perustamista, resurssien ja osaamisen varmistamista sekä kansallisten riskien analysoimista.

Lisää: Maamittauslaitoksen uutisartikkeli 21.8.2024 (LINKKI) ja YK:n Hidden risk -raportin kooste suomeksi (LINKKI,pdf).

Kuvituskuva: ESA Galileo-paikannussatelliitti