Suomi valmistelee 6G-verkkojen tiekarttaa

Suomi on ollut vuosikymmeniä uusimpien matkaviestinverkkojen edelläkävijä NMT-verkoista uusimpiin 5G-verkkoihin. Tavoitteena on edelleen pysyä alan kärkijoukoissa, joten Suomessa valmistellaan jo tulevaisuuden langattomien 6G-verkkotekniikoiden kansallista tiekarttaa.

Liikenne- ja viestintäministeriön asettama tietoliikenteen työryhmä on aloittanut työnsä tulevien  6G viestintäteknologioiden edistämiseksi. Tavoitteena on valmistella kansallista 6G-verkkojen tiekartta ja edistää alueen yhteistyötä ja tiedonvaihtoa uuden sukupolven langattomien verkkoteknologioiden saralla.

Uudessa työryhmässä on edustus valtionhallinnon keskeisiltä toimijoilta sekä tutkimus- ja yrityskentän sidosryhmistä. Työryhmässä myös tarvittaessa valmistellaan Suomen kantoja eri kansainvälisillä foorumeilla käsittelyssä oleviin ajankohtaisiin kysymyksiin.

Työryhmän tarkoituksena on muun muassa kartoittaa ja koota Suomen tavoitteita seuraavan sukupolven matkaviestinteknologioiden tarvitsemiin radiotaajuuksiin liittyen. Työryhmän toimikausi kestää 31.5.2025 saakka.

Osana 6G-verkkoen tiekarttaa tarkastellaan myös verkkoturvallisuuden varmistamista uuteen verkkotekniikkaan siirryttäessä sekä toimintavarmuuteen ja yhteentoimivuuteen liittyviä elementtejä. 6G-verkkojen turvallisuuskysymysten osalta työ yhteensovitetaan verkkoturvallisuuden neuvottelukunnan työn kanssa.

6G-verkkotyöryhmän puheenjohtajana toimii osastopäällikkö Sabina Lindström liikenne- ja viestintäministeriöstä ja  varapuheenjohtajana osastopäällikkö Laura Eiro liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Mukana ovat valtion puolelta myös opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, ulkoministeriö, valtion kyberturvallisuusjohtajan toimisto, Traficom ja Väylävirasto, sekä rahoittajatahona Business Finland. Tutkimusta edustavat työryhmässä VTT, Aalto, Oulun ja Tampereen yliopistot sekä  Nokia ja verkkotoimijat DNA, Telia, Elisa. Järjestöistä edustettuna ovat Ficom ja Teknologiateollisuus,

Kuvituskuva: Oulun 6G Flagship-ohjelma