Lataa akku vain valvottuna

Valtaosa lataa akkukäyttöisiä laitteitaan valvomatta, selviää LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselystä. Vain 20 prosenttia vastaajista ei lataa laitteitaan koskaan öisin, kun taas lähes 40 prosenttia tekee näin usein. Yli puolet on jättänyt laitteen lataukseen poistuessaan kotoa.

Akkukäyttöisten laitteiden turvallisuus nousi jälleen otsikoihin heinäkuussa, kun puhelimen akusta syttynyt palo tuhosi omakotitalon Oulunsalossa. LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan vahinkojen ennaltaehkäisy unohtuu erityisesti nuorilta: alle 25-vuotiaista vastaajista vain 17 prosenttia ei koskaan jätä laitetta lataukseen poistuessaan kotoa. Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Verian.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan pelastuslaitoksella oli viime vuonna yhteensä 65 akku- tai laturipaloon liittyvää tehtävää. Akkupalojen määrä pysyi suunnilleen samalla tasolla vuosiin 2020–2022 verrattuna. LähiTapiolan vahinkotiedoista näkyy, että akkupalot voivat olla rajuja. Esimerkiksi sängyn lähellä syttyvä akkupalo voi levitä nopeasti lakanaan, patjaan ja muihin palaviin materiaaleihin. Akun räjähdys voi myös itsessään rikkoa ja sotkea lähellä olevia esineitä ja pintoja.

Laitemääriin nähden akuista aiheutuu vähän vaaratilanteita. Suomalaisten kodit ovat täynnä erilaisia akkukäyttöisiä laitteita: esimerkiksi puhelimia, tietokoneita, imureita, puutarhatyökaluja ja sähköpyöriä.

Akkupaloa voi olla vaikea sammuttaa turvallisesti itse, mikä korostaa ennaltaehkäisyn merkitystä. Akkua ei saa ladata herkästi syttyvällä alustalla tai esimerkiksi pöydällä, jonka yllä olevaan kaapistoon palo voi levitä. Esimerkiksi sähköisiä liikkumisvälineitä ei myöskään pidä ladata eteisessä, jossa mahdollinen palo voi estää asunnosta poistumisen.

Laitetta ei myöskään saa ladata rikkinäisellä laturilla.  LähiTapiolan vahinkotiedoissa on myös tapauksia, joissa puhelimen akku on syttynyt akun tai näytön vaihtamisen yhteydessä. Arjen katsaus -kyselyn vastaajista 41 prosenttia kertoi, että on vaihtanut akkukäyttöisen laitteensa akun itse tai voisi harkita tekevänsä näin.

Kuvituskuva: UT