Eurooppa haluaa kierrättää akkujen maametallit

Harvinaiset maametallit ja kestomagneetit ovat keskeisessä roolissa vihreän energian siirtymän edistämisessä Euroopassa. Silti maanosa on edelleen vahvasti riippuvainen muualta tuoduista esimerkiksi akuissa hyödynnettävistä maametalleista.  Lokakuussa alkavassa REMHub-hankkeessa halutaan parantaa harvinaisten maametallien saatavuutta ja niiden kierrätettävyyttä esimerkiksi akuista ja muista sähkölaitteista.

Vihreän siirtymän harvinaisista maametalleista lähes kaikki tulevat Euroopan ulkopuolesta muutamasta eri maasta, erityisesti Kiinasta joka on hankkinut erikoismetallien kaivannaisoikeuksia myös muista maista kuin Kiinasta. Ja niiden  kysyntä tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa, sillä niitä käytetään esimerkiksi sähköautojen akuissa, tuuliturbiinien moottoreissa ja vedyn elektrolyysilaitteissa.

Tulevaisuudessa Eurooppa haluaa olla  entistä riippumattomampi tuonnista alueensa ulkopuolelta. EU:ssa onkin aloitettu REMHub-hanke, jossa kehitetään harvinaisille maametalleille (REE) ja kestomagneeteille omaa yhteistyötahoa.  Sen avulla halutaan kehittää EU:n omaa osaamista ja luoda strategisia kumppanuuksia. Varsinkin kun maametallien kierrätyksessä on suuria ongelmia, sillä niistä kierrätetään vasta alle viisi prosenttia ja myös prosessit kaipaavat kestävyyden näkökulmasta uudenlaista kehittämistä.

Lokakuussa aloittava REMHub kehittää, testaa ja pilotoi uusia teknologioita harvinaisten maametallien etsintään ja alkutuotantoon sekä niiden talteenottoon sivuvirroista. Hubin Re-X-hankkeessa halutaan parantaa niiden kierrätystä ja uudelleenkäyttöä ja suunnittelutekniikoita, jotta esimerkiksi kestomagneettien kierrätys olisi helpompaa.  Hankkeella halutaan tunnistaa ja sitouttaa myös relevantteja sidosryhmiä kehittämään harvinaisten maametallien arvoketjua EU:n alueella. Hankekonsortioon kuuluu 24 kumppania kuudesta maasta. Mukana ovat Suomen lisäksi Viro, Espanja, Irlanti, Slovenia ja Italia.

Hankevalmistelu ja konsortion koordinoinnin on tehty suomalaisen CLIC Innovationin johdolla, joka toimii myös projektin koordinaattorina. Se on voittoa tavoittelematon yhtiö, jonka omistavat 30 alan yritystä sekä 16 yliopistoa ja tutkimuslaitosta. Uusi REMHub-hanke kestää neljä vuotta ja arvioitu kokonaisvolyymi on 18 miljoonaa euroa, josta 16 miljoonaa tulee EU:n Horizonista-ohjelman kautta.

REMHubissa keskitytään harvinaisten maametallien ja esimerkiksi magneettien materiaalilähteiden uudistamiseen ja jäljitettävyydessä, digitaalisten kaksosten kehittämisessä ja materiaalien digitaalisten passien käyttöönotossa. Hankkeessa kehitetyt uudet teknologiat halutaan myös kaupallistaa ja tarjota digitaalisen alustan kautta tarvitsijoille. Mukana olevat yritykset ja toimijat kattavat jo nyt koko alueen arvoketjun mineraalien etsinnästä ja jalostuksesta metallin tuotantoon, magneettien valmistukseen ja kierrätykseen asti.

Lisää: EU:n REMHub esittely (LINKKI,pdf)

Kuvituskuva: Shutterstock