Valmet Automotive yhtiöittää akkutoiminnot – uusi johto

Uudenkaupungin autotehtaan Valmet Automotive muuttaa akkupakettien  Electric Vehicle Systems (EVS)-liiketoimintalinjansa itsenäisesti yhtiöksi, jonka koko osakekannan emoyhtiö toistaiseksi aikoo omistaa. Muutos on osa emoyhtiön uutta strategiaa, johon vaikuttavat myös akkualueen monet muutokset ja liiketoimintamahdollisuudet.

Valmet Automotiven EVS-liiketoiminta on viidessä vuodessa kasvanut merkittäväksi. Toiminta käynnistettiin jo 2019, ja vuonna 2023 liiketoiminnan bruttomyynti ylitti yhtiön mukaan 1,2 miljardia euroa, liikevaihdon ollessa yli 200 miljoonaa euroa. Akkuliiketoiminta työllistää 1400 henkilöä seitsemässä toimipaikassa Suomessa ja Saksassa.

Akkutoimintojen uutena talousjohtajana aloittaa kuvassa vasemmalla oleva Ville Jaakonsalo (vas,) ja toimitusjohtajana Roberts Abelen 1.9.2024 alkaen. Kuva: Valmet Automotive.

Uuden strategian myötä itsenäistyvän yhtiön akkuliiketoimintamme laajenee autoteollisuuden ulkopuolelle. Yhtiö hakee jatkossa kasvua etenkin raskaasta liikenteestä, linja-autoista sekä liikkuvista työkoneista, joita käytetään esimerkiksi tavarankäsittelyssä, metsä- ja rakennusteollisuudessa, kaivoksissa ja maataloudessa.

EVS-liiketoimintalinjan strategian ytimessä ovat omat akkujärjestelmät, jotka mahdollistavat autoteollisuuden ulkopuolisten toimialojen sähköistämisen älykkäästi, skaalautuvasti ja kustannustehokkaasti. Valmet Automotive on jo julkistanut ensimmäiset tähän tarkoitukseen soveltuvat akkujärjestelmänsä ja se laajentaa parhaillaan tätä tuotetarjontaansa.

Osana EVS-liiketoimintalinjan itsenäistymistä Valmet Automotive on nimittänyt uuden yhtiön toimitusjohtajaksi Roberts Abelen ja talousjohtajaksi Ville Jaakonsalon. Abele aloittaa yhtiön palveluksessa syyskuun 1. päivä ja Jaakonsalo viimeistään marraskuun aikana.

Toimitusjohtajana aloittava Abele siirtyy uuteen yhtiöön Yhdysvalloista Vitesco Technologies -yhtiön palveluksesta, jossa hän johti Global Powertrain Controls -yksikön toimintaa. Abelella on 30 vuoden kokemus työskentelystä maailman johtavien autoteollisuuden yritysten kanssa, ja hän muuttaa tehtävänsä myötä Suomeen. Talousjohtaja Jaakonsalo siirtyy uuteen yhtiöön puolustuslaiteyhtiö Patrian talous- ja transformaatiojohtajan tehtävästä. Ennen Patriaa Jaakonsalo on työskennellyt Metsä Groupin talousjohdon tehtävissä.

Valmet Automotiven kaksi muuta liiketoimintalinjaa, autojen sopimusvalmistusliiketoiminta (Vehicle Contract Manufacturing, VCM) ja avoautojen kattoratkaisuihin sekä kinemaattisiin järjestelmiin keskittyvä liiketoimintalinja (Roof & Kinematic Systems, RKS) jatkat kuten ennen Valmet Automotive -brändin alla Pasi Rannuksen jatkaessa yhtiön toimitusjohtajana. Valmet Automotive lupaa kertoa uuden akkuyhtiön tarkemmasta strategiasta myöhemmin, mutta syyskuussa on suunnitelmissa julkista jo uuden yhtiön nimi.

Lisää: Aiemmat Valmet Automotivea ja sen akkutoimintoja käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Valmet Automotiven akkutehdas.