Milllennium-palkinto IGBT-tansistorin kehittäjälle

Suomalainen miljoonan euron Millennium-teknologiapalkinto on myönnetty yhdysvaltalaiselle professori Bantval Jayant Baligalle energiatehokkuutta vähentävän IGBT-transistorien kehittämistä. Palkinnon ojentaa voittajalle lokakuun lopulla Espoon Dipolissa Suomen tasavallan presidentti Alexander Stubb.

Bantval Jayant Baliga kehitti IGBT:n (Insulated Gate Bipolar Transistor) jo 80-luvulla, ja se on siitä lähtien se on ollut maailmanlaajuisestikin yksi tärkein tehopuolijohdekomponentti, jolla sähköenergian käyttöä on voitu tehostaa ja sen saastuttavuutta vähentää.

Kuva: Onsemi

Esimerkiksi nykyaikaiset IGBT-muuttajat ovat suorituskyvyltään niin tehokkaita, että niitä käytetään lähes kaikissa sähkölaitteissa, joiden teho on 1 kilowatin ja 10 megawatin välillä.

IGBT on jo keskeinen teknologia sähkö- ja hybridiautoissa sekä suurimmassa osassa muita kuluttaja- ja teollisuuskäytön sähkömoottoreita sekä aurinko- ja tuulivoimaloiden tekniikoita.

Millennium-voittaja Baliga toimii nykyisin energia-alan professorina Pohjois-Carolinan osavaltion yliopistossa. Siellöö hän kehittää  tutkimustiimeineen uusia BaSIC- ja BiDFET-ratkaisuja, joiden odotetaan parantavan edelleen energiatehokkuutta muun muassa aurinkoenergian tuotannossa, sähköautoissa ja tekoälypalvelimissa.

Vuoden 2024 Millennium-teknologiapalkinto luovutetaan Espoon Dipolissa 30. lokakuuta professori Bantval Jayant Baligalle  teknologiapalkinnon 20-vuotisjuhlissa. Palkinnon ojentaa hänelle Suomen tasavallan presidentti Alexander Stubb ja palkintojenjakoa voi seurata Ylen Areena-verkkopalvelun kautta  tai tapahtuman jälkeen Areenan tallenteena.

Aiemmin Millennium-teknologiapalkinnon ovat saaneet esimerkiksi DNA-sekvensoinnin kehittämisestä, eettisestä kantasolujen tutkimusmenetelmästä ja monipuolisesta ja kohtuuhintaisesta älyteknologiasta. Suomalaisista palkinnon saajia ovat Linus Torvalds Linux-käyttöjärjestelmästä ja Tuomo Suntola ALD-pinnoitetekniikan kehittämisestä.  Palkinto jaetaan joka toinen vuosi ja on arvoltaan miljoona euroa.

Lisää: Millennium-palkinnon saajan Bantval Jayant Baligan esittely ja video (LINKKI) sekä aiemmat Millennium-uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Aloituskuva: Jayant Baliga, kuva Tekniikan Akatemia -säätiö TAF

Millennium-teknologiapalkinnon voittajat 2004 – 2024

2004 – Sir Tim Berners-Lee: Internetin World Wide Web

2006 – Shuji Nakamura. Ensimmäisen sinisen LED-valon menestyksekäs kehittäminen, joka johti kirkkaan valkoisen LED-valon luomiseen.

2008 – Robert Langer: Lääkeaineiden hallitun vapauttamisen kehittäminen. Menetelmää käytetään mRNA-rokotteissa.

2010 – Michael Grätzel. Kolmannen sukupolven väriherkistetyt aurinkokennot.

2012 – Jaettu palkinto: Shinya Yamanaka: Eettinen kantasolututkimus ja Linus Torvalds: Avoimen lähdekoodin Linux-käyttöjärjestelmä.

2014 – Stuart Parkin: Tiedon tallennustiheyden lisääminen, mikä on mahdollistanut magneettisten levyasemien tallennustilan kasvattamisen 8000-kertaiseksi.

2016 – Frances Arnold: Suunnatun evoluution kehittäminen, joka jäljittelee luonnollista evoluutiota uusien ja paranneltujen proteiinien tuottamiseksi laboratoriossa.

2018 – Tuomo Suntola: Atomikerroskasvatusteknologian (Atomic Layer Deposition, ALD) kehittäminen, joka mahdollistaa nanoluokan materiaalikerrosten valmistamisen mikroprosessoreita ja tallennuslaitteita varten.

2020 – Shankar Balasubramanian ja David Klenerman: Seuraavan sukupolven DNA-sekvensointi (Next Generation Sequencing, NGS), jolla eliön DNA:n rakenne voidaan määrittää edullisesti ja nopeasti.

2022 – Martin Greenille tehokkaan PERC-kennotekniikan kehittäjä.

2024 –  Bantval Jayant Baligalille monikäyttöisen IGBT-tansistorin kehittämisestä