Televisiokanavat varautuvat jo HD-lähetyksiin – uusia lupia

DVBT2 Televisio Samsungilta. toimiikotelevisiosi.fi

Maksukanavien lisäksi vapaasti katsottavat televisiokanavat pohjustavat jo lopullista siirtymistä HD-tason teräväpiirtoisiin lähetyksiin uusin lähetysluvin. Nykyisentasoiset SD-lähetykset päättyvät jo ensi vuoden aikana, joten pian television tai digiboksin pitää olla DVB-T2-mukainen.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt 11 uutta ohjelmistotoimilupaa televisiotoiminnan harjoittamiseen antennitelevisioverkossa. Pitkäaikaiset ohjelmistotoimiluvat on myönnetty Sanoma Media Finland Oy:lle, MTV Oy:lle, Discovery Networks Finland Oy:lle ja The Walt Disney Company Nordic AB:lle.

Uudet toimiluvat mahdollistavat tuttujen vapaasti vastaanotettavien tv-kanavien teräväpiirtomuotoiset rinnakkaislähetykset. Isoimmilla kanavilla on jo nyt toiminnassa nykyisten SD-kavavien lisänä HD-tasoiset televisiokanavat.

Taustalla on käynnissä HD-siirtymä, joka tarkoittaa sitä, että nykyisin vapaasti vastaanotettavat tv-kanavat lähetetään siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtona eli HD-laadulla.

”Siirtymää edeltää rinnakkaislähetysjakso, jolloin televisiokanavat lähetetään rinnakkain kahdella eri kanavapaikalla DVB-T- ja DVB-T2-verkossa”, selventää erityisasiantuntija Eliisa Reenpää.

Traficom on nyt myöntänyt ohjelmistotoimiluvat teräväpiirtoisille antenniverkkoon kanaville Liv HD, Jim HD, MTV Ava HD, MTV Sub TV, TV5 HD, Kutonen HD, TLC HD, Frii TV, Star Channel HD ja National Geographic HD.

Lisäksi Traficom on myöntänyt ohjelmistotoimiluvan kanavalle MTV Urheilu 3, jota tällä hetkellä lähetetään antenniverkossa lyhytaikaisen ohjelmistotoimiluvan nojalla.

Kaikki nykyiset SD-lähetykset päättyvät ensi vuoden aikana, ensin Ylen kanavilta keväällä 2025 ja myöhemmin tarkentuvan aikataulun mukaisesti myös muilta tv-kanavilta. HD-siirtymä koskee sekä antenni- että kaapeli-tv-vastaanottoa.

HD-siirtymä on osa television teknologista kehitystä ja uusi jakelutekniikka on otettu käyttöön myös muualla Euroopassa. Televisiolähetyksissä siirrytään teknisesti uudelle aikakaudelle, kun antennitelevisioverkossa otetaan käyttöön pelkästään uudempi DVB-T2-lähetystekniikka.

HD-siirtymä edellyttää osalla kotitalouksista uuden HD-virittimellä varustetun television tai digiboksin hankkimista, mikäli vanha vastaanotin ei tue uutta jakelutekniikkaa. Lisätietoja HD-siirtymästä ja ohjeet television toimivuuden varmistamiseen saa hdtvopas.fi-sivustolta.

Lisää: HDTV-opas (LINKKI)

Kuvituskuva: Samsung