Suomalaisen QT-yhtiön teettämän kyselyn mukaan jopa 50 prosentilla sulautetun elektroniikan tiimeistä on vaikeuksia laajentaa alustakehitysstrategiaansa. Ja alustakehitysstrategiaa hyödyntävienkin kehitystiimien koodista kirjoitetaan edelleen räätälöidyillä ratkaisuilla.
Tutkimuslaitos Forrester Consultingin ja kehitysohjelmia tuottavan Qt Groupin selvityksen mukaan lähes kaksi kolmasosaa (63 %) alustakehitysstrategiaa (Platform engineering) hyödyntävien organisaatioiden sulautetuista ohjelmistoista luodaan edelleen räätälöidyillä, yhtä käyttötarkoitusta varten kehitetyillä -ratkaisuilla.
Siitä S huolimatta vastaajat pitävät organisaationsa alustakehitysstrategiaa käyvänä ratkaisuna. Vastaajista 65 prosenttia näkevät alustansa perustana, jolle sulautettu ohjelmisto rakentuu, jota ominaisuuksia pyritään parantamaan sekä lisäämään automaatiota ja käyttötapausten kattavuutta.
Tutkimuksen tulokset tuovat QT:n mukaan selvästi esiin, miten monet sulautettuja ohjelmistoja kehittävät tiimit joutuvat yhä tasapainotelemaan tuottavuuden ja tiukkojen laatu- ja turvallisuusvaatimusten välillä. Kehitystiimit tarvitsivatkin lisää joustavia ja skaalautuvia alustoja, jotka täyttävät turvallisuus- ja laatuvaatimukset
Selvityksen perusteella nimenomaan laatuvaatimukset ovat saaneet QT:n mukaan useimmat sulautettuja järjestelmiä kehittävät tiimit siirtymään alustakehitykseen. Keskeisinä hyötyinä mainitaan muun muassa parantunut loppuasiakaskokemus aiempaa luotettavamman ja laadukkaamman ohjelmiston ansiosta sekä laitteiden parantunut turvallisuus ja toimialan standardien noudattaminen,
Lisäksi seurausta on parempi brändi-identiteetti ja työskentelyn tehokkuus suoraviivaisempien prosessien ansiosta. Sujuvammat prosessit auttavat ylläpitämään yhtenäistä ulkoasua ja tuotteiden toiminnallisuuksia. Toisaalta puolet (49 %) alustakehitysstrategiaa noudattavista kehittäjistä kamppailee edelleen löytääkseen tasapainon standardoitujen, korkealaatuisten komponenttien uudelleenkäytettävyyden ja eri käyttötapausten erilaisten tarpeiden välillä.
Tiimit joutuvat selvityksen mukaan edelleen tekemään paljon räätälöityä kehitystyötä johtuen ohjelmistoratkaisujen ja laitteistojen erityistarpeista sekä tarpeesta integroida niihin monenlaisia ei standardinmukaisia lisälaitteita ja toimintoja. Tämän vuoksi alustakehitysstrategian hyödyntämisestä ei saada täysiä hyötyjä irti. Ongelmiksi yli puolet sanoi, että on vaikeaa työskennellä eri laitteiden, käyttöjärjestelmien, laitteistojen ja muototekijöiden välillä. Puuttuva yhtenäinen käyttöliittymä ja myös toimintojen välinen yhteistyö suunnittelun, kehityksen, testauksen ja käyttöönoton välillä rassaa suunnittelijoita.
Haasteista huolimatta lähes kaikki vastaajat (93 %) kertovat, että yrityksen johto tukee olemassa olevia alustakehitysstrategioita. “Olemme usein huomanneet, että yrityksissä alustakehitysstrategioiden koettu kypsyys ei aina vastaa niistä saatavia todellisia hyötyjä. Liian paljon työtä tehdään edelleen manuaalisesti erityistarpeiden täyttämiseksi, olipa kyseessä sitten lääke-, auto- tai teollisuusautomaatioala,” sanoo alustatekniikoita markkinoivan QT:n Juhapekka Niemi selvityksen taustaksi.
Hänen mukaansa alustat pitäisi suunnitella tukemaan muutosta, integroitumaan kehittyvään teknologiaan ja toimimaan monenlaisilla laitteisto- ja ohjelmistoalustoilla. Niemen mukaan on tärkeää hyödyntää joustavaa ja skaalautuvaa kehitysympäristöä, joka tukee laadunvarmistustyötä ja helposti käyttöönotettavia monialustakomponentteja.
Koska sulautettujen järjestelmien kehitys vaatii myös erityisosaamista, niin puolet uusimman selvityksen vastaajista sanoo, että osaajapula on suurin este alustastrategian paremmalle hyödyntämiselle. Muina keskeisinä syinä mainitaan vaikeudet integroida vanhoja alustoja ja kolmasosassa vastauksista esteeksi nähtiin myös tuotekehitystiimien kulttuurinen vastarinta.
Siksi oikeiden työkalujen valinta on kriittistä tehokkaan alustakehitysstrategian saavuttamiseksi. Tutkimustulosten mukaan sulatettuja järjestelmiä kehittävät tiimit haluavat työkaluja, joissa on runsaasti integrointimahdollisuuksia ja kattava tietoturva.
Yli puolet (52 %) alustakehitysstrategiaa noudattavista sulautettujen järjestelmien tiimeistä priorisoi huippuluokan työkaluja, jotka toimivat saumattomasti olemassa olevan teknologian kanssa
Amerikkalaisen Forrester Consultingin Qt Groupille tekemään tutkimukseen osallistui 317 sulautetun alan päätöksentekijää ja vaikuttajaa, jotka ovat vastuussa organisaationsa alustakehitysstrategiasta.
Lisää: QT:n tiedote 9.9.2024 (LINKKI).
Kuvituskuva: QT