Traficom kerää tietoa radio- ja GPS-häiriöistä

Suomenlahden alueella paikannuksen GPS-häiriöt ovat kasvaneet merkittävästi alkusyksyn aikana, joten Traficom kerää nyt pienveneilijöiltä ilmoituksia kaikilla vesialueilla havaituista radiohäiriöistä.

Satelliittinavigointijärjestelmien häiriöitä havaitaan erityisesti konfliktialueiden läheisyydessä, mutta viime aikoina myös Suomen merialueilla.   Traficomin mukaan avoimilla merialueilla häiriöitä voi tämän vuoksi esiintyä sisämaata helpommin erityisesti itäisellä Suomenlahdella.

”Radiohäiriötilanne Suomen maa- ja merialueilla on poikkeuksellinen verrattuna normaaliin ja veneilykauden vielä jatkuessa on veneilijöiden oltava erityisen tarkkana navigoitaessa eri apuvälineitä käyttäen”, korostaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin pääjohtaja Jarkko Saarimäki.

GPS-pohjaisia sähköisiä navigointiapuvälineitä käytetään paljon pienissä veneissä. Tekniset apuvälineet eivät kuitenkaan korvaa veneilijän hyviä navigointitaitoja yllättävissä tilanteissa kuten satelliittinavigoinnin häiriintyessä. Traficom neuvoo pitämään perinteiset merikartat mukana. Lisäksi virasto kerää netissä tietoa havaituista radiohäiriöistä, koska virasto koostaa niistä kokonaistietoa. Radiohäiriöilmoituslomakkeen voi täyttää netissä vaikka kännykällä suoraan veneestä tai rantautumisen jälkeen.

Lisää: Traficomin radiohäiriöilmoituslomake (LINKKI), aiemmat GPS-häiriöitä käsitelleet artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) sekä Traficomin aiemmat tiedotteet GPS-häiriöistä (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock