Teknologian vientivalvonta tiukentui – ohjelmistot ja palvelut mukaan

Tulli on kiristänyt teknologiaan liittyvien kaksikäyttötuotteiden vientiä uuden viime viikolla voimaan tulleen lain mukaisesti. Se toi valvonnan piiriin myös tuotteisiin liittyvät palvelut,  teknologiat ja ohjelmistot.

Suomen viennissä  kaksikäyttötuotteiden eli niiden tuotteiden, joita voidaan käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin, vientivalvontaan muuttui viime viikolla.  Jatkossa  fyysisten tavaroiden lisäksi myös erilaiset kaksikäyttötuotteisiin liittyvät tekniset palvelut, ohjelmistot ja teknologiat.

Uudistuneen lainsäädännön myötä Tulli haluaa painottaa myös vientiyritysten kasvanutta vastuuta siinä, ettei kaksikäyttötuotteita päädy vääriin tarkoituksiin. Varsinkin kun Suomen tullin suorittama kaksikäyttötuotteiden valvonta ei rajoitu perinteiseen, rajanylityspaikoilla tapahtuvaan tullivalvontaan.

Niin ikään Tullin suorittamilla yritystarkastuksilla on merkittävä rooli tehokkaassa valvonnassa.  Silti vientiyritysten oma vastuu on merkittävä, jottei kaksikäyttötuotteita päädy vääriin tarkoituksiin. Lakiuudistuksen myötä otettiin käyttöön kansallinen valvontaluettelo kaksikäyttötuotteista.

Uuden lain tarkoituksena on kansallisen sääntelyn yhteensovittaminen vientivalvonta-asetuksen kanssa ja vientivalvonnan tehokkaan toimeenpanon varmistaminen. Tulli valvoo kaksikäyttötuotteiden vientiä, kauttakuljetusta ja siirtoa. Kaksikäyttötuotteiden vientiä koskevat säännökset ovat olennaisia muun muassa EU:n Venäjään kohdistamien pakotteiden tarkoituksenmukaisen toteutumisen kannalta.

Lisää: Aiemmat tullin vientikieltoja käsitelleet uutiset (LINKKI) Uusiteknologia.fissä ja linkki lakitekstiin ja tiedotteeseen (LINKKI).

Kuvituskuva: Tulli