Satelliittinavigoinnin häiriöt listattu

Satelliittinavigoinnin häiriöt ovat yleistyneet Suomen alueella. Traficomin viime vuoden tilastojen mukaan ilmailussa raportoitiin viime vuonna 1779 satelliittinavigoinnin häiriötä. Lisäksi 211 kertaa havaittiin laittomien häirintälaitteiden käyttötapausta.

Traficomin vuoden 2024 mukaan satelliittinavigoinnin häiriöiden määrät ovat lisääntyneet erityisesti ilmailussa ja merenkulussa, mutta maanpinnalla käytettävissä palveluissa tilanne on sen sijaan pysynyt ilmoitusten nojalla vakaana. Häiriöiden vaikutuksia voidaan kuitenkin havaita myös maanpinnalla erityisesti rannikkoalueilla tai itäisimmässä Suomessa.

Satelliittisignaalit ovat kriittisiä monille aloille, sillä niiden kautta saatavaa tietoa hyödynnetään navigointiin, paikannukseen ja aikasynkronointiin. Tunnetuimpia satelliittinavigointijärjestelmiä ovat GPS:n lisäksi rakenteilla oleva eurooppalainen Galileo sekä venäläinen Glonass ja kiinalainen BeiDou.

Ilmailussa ja merenkulussa häiriöt ovat Traficomin mukaan lähtöisin Suomen rajojen ulkopuolelta. Häiriövaikutus on kantanut erityisesti ilmassa ja avoimilla merialueilla Suomen puolelle ja häiriöitä on havaittu laajalti Suomenlahden alueella erityisesti ilmailussa, mutta myös huhti-toukokuun 2024 vaihteesta lähtien merenkulussa. Näissä vaikutukset ovat kohdistuneet navigointiin eli paikanmääritykseen.

Satelliittipaikannukset häiriöitä palveluihin voivat aiheuttaa myös monet muutkin tekijät, kuten erilaiset luonnolliset poikkeamat ja radiohäiriöt. Vaikka häiriöitä on esiintynyt paljon, niiden vaikutukset ovat olleet usein lyhytkestoisia ja rajallisia, jolloin paikannus on palautunut tai toimintaa on hyvän varautumisen myötä voitu jatkaa vaihtoehtoisilla menetelmillä.

Lisää: Traficomin listaus 2024 satelliittinavigointipalveluiden häiriöistä (LINKKI) sekä aiemmat aiheeseen liittyvät uutisjutut Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock