Sähköverkon ulkopuolella on tuhansia linkkimastoja, sääasemia, rakennustyömaita, rautateitä ja muita kohteita, joissa tarvitaan pieniä määriä sähköä. Tutkimuslaitos VTT on ollut mukana kehittämässä uusia sähköntuotantoratkaisuja vaikeakulkuisiin ääritilanteisiin.
Perinteisesti vaikeakulkuisissa paikoissa tarvittava sähkö on tuotettu dieselgeneraattoreilla. VTT.n selvitysten mukaan kiinteäoksidipolttokennoteknologian hyötysuhde oli kuitenkin parempi perinteisiin menetelmiin verrattuna, ja lisäksi biopohjaista polttoainetta käyttämällä sähköä voidaan luoda päästöttömästi syrjäisiinkin sijainteihin.
”Kaasua hyödyntävä polttokennoteknologia osoittautui soveltuvan erittäin hyvin ääriolosuhteissa sijaitsevien kohteiden sähköistämiseen, aina 40 pakkasasteesta yli 50 asteen trooppisiin lämpötiloihin”, RoRePower-projektin koordinaattorina toiminut VTT:n tutkimusprofessori Jari Kiviaho kertoo.
Polttokennoteknologian etu on myös huoltovapaus, sillä yhdellä tankkauksella pystytään tuottamaan sähköä pelkän etävalvonnan avulla jopa vuoden ajan. Järjestelmää voidaan käyttää myös rinnakkain esimerkiksi aurinkokennojen tai akuston kanssa.
“Suomessa tätä voidaan hyödyntää esimerkiksi sääasemien, syrjässä olevien liikennevalojen sekä rajavalvontaan käytettävien kameroiden sähköistämisessä sekä droonien lataamisessa”, Kiviaho kertoo. VTT-vetoisessa projektissa havaittiin, että polttokennoteknologia mahdollistaa toimintavarman, etäohjattavan ja ympäristöystävällisemmän sähköntuotannon.
Projektissa kehitetyt ja testatut järjestelmät ovat nyt kaupallisia tuotteita ja ne soveltuvat erinomaisesti pienimuotoiseen sähköntuotantoon erittäin vaativissa olosuhteissa. Suomessa laitteistoa testattiin Karjaan Puhelimen piendatakeskuksessa, jonka sähköntarve oli alle kilowatin.
”Karjaan Puhelin on pitkään tutkinut ja ottanut käyttöön erilaisia vaihtoehtoisia energiamuotoja, kuten aurinkoenergiaa ja tuulivoimaa, mutta varavoiman osalta akut ovat olleet yleisin vaihtoehto.”, kertoo paikallisen teleyrityksen infra- ja kiinteistöpäällikkö Magnus Henriksson. Hän näkipolttokennotekniikan tulevaisuuden oikein valoisana.
Testattua SolydEran polttokennojärjestelmää koeajettiin kohteessa onnistuneesti noin kahden vuoden ajan. Tänä aikana järjestelmä tuotti kaiken Karjaan piendatakeskuksen tarvitseman sähkön Auris Energian toimittamalla kaasulla. Kansainvälisessä projektissa testattiin polttokennolaitteistoa yli 50 kohteessa eri puolilla maailmaa.
RoRePower oli 4-vuotinen EU-rahoitteinen projekti, jonka tavoitteena oli kehittää ja testata pieniä voimanlähteitä vaikeakulkuisiin, sähköverkon ulkopuolella sijaitseviin etäohjattaviin kohteisiin. VTT:n lisäksi konsortiossa olivat mukana Sunfire, new enerday, SolydEra, EFCF ja 3E Energy.
Lisää: RoRePower-hankesivut (LINKKI).