Telia siirtää kuituverkot Valokuitusen hoitoon

Telia siirtää Suomessa sijaitsevien pientaloalueiden valokuituverkkonsa osin omistamalleen Valokuituset-yhtiölle. Kauppa kasvattaa Valokuitusen asiakaskunnan vuoden loppuun mennessä 400 000 kotitalouteen. 

Kyseessä on Suomen suurin valokuituverkkokauppa ja kaupan myötä yli 16 000 kotitaloutta siirtyy Valokuitusen asiakkaiksi. Verkko koostuu useista alueellisesti rakennetuista verkoista 72 paikkakunnalla ulottuen yli 31 500 kotitalouteen.

– Kauppa vahvistaa entisestään Valokuitusen markkinajohtaja-asemaa Suomessa. Kaupan myötä pystymme tarjoamaan avoimeen verkkoon perustuvaa valokuitusaatavuutta nyt yhä suuremmalle määrälle kotitalouksia, Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto toteaa.

Toistaiseksi kaupassa siirtyvien valokuituasiakkaiden palvelut jatkuvat ennallaan, eikä asiakkaiden tarvitse yritysten mukaan tehdä kaupan seurauksena toimenpiteitä. Valokuitunen ja Telia lupaavat tiedottaa asiakkaita mahdollisista muutoksista, kun ne ovat ajankohtaisia.

Valokuitunen muuttaa verkon lähivuosina myös avoimeksi, mikä tarkoittaa sitä, että asiakas voi kilpailuttaa ja vaihtaa nettiyhteyden tarjoajaa. Avoimessa verkossa on tarjolla nettiyhteyksien lisäksi myös muita palveluita.

Nyt tehdyn sopimuksen toteutuminen vaatii vielä tavanomaiset viimeistelyt ja viranomaishyväksynnän. Lopullisen kaupan odotetaan tapahtuvan vuoden 2024 lopussa.

Vuonna 2020 perustetun Valokuitusen omistaa  CapMan Infra  60 prosentin osuudella ja Telia 40 prosentilla. Yhtiö kasvoi vuonna 2020 ostamalla Telialta jo 20 000 kotitalouteen ulottuvan Avoin kuitu -verkon, mutta laajentanut sen jälkeen ympäri Suomea rakentamisen ohella ostamalla pienempiä verkko-operaattoreita.

Kuvituskuva: Valokuitunen