Uutuuskirja avaruusliiketoiminnasta ja tutkimuksesta

Vaasan yliopiston kansainvälisen liiketoiminnan professorin Arto Ojalan ja Kioton yliopiston professorin William W. Baberin ovat toimittaneet avaruusliiketoimintaa esittelevän kirjan. Uutuusteos on maksuttomasti luettavissa netin kautta.

Englanninkielinen Space Business: Emerging Theory and Practice  tarkastelee tutkimusnäkökulmalla avaruusliiketoimintaa, siihen liittyviä liiketoimintamalleja, toimijoita ja verkostoja.  Alalla tapahtuu nyt nopeita muutoksia, ja uusia yrityksiä syntyy jatkuvasti. Uusi kirja keskittyy erityisesti avaruusmurrokseen eli niin sanottuun uudempaan New Space -ilmiöön, jonka yhteydessä yksityiset yritykset ovat viime vuosina tulleet mukaan valtiollisten toimijoiden lisäksi avaruustoimintaan.

Kuva: Kvarken Space Centerin piensatelliitti.

Avaruuden kaupallistaminen on tuonut myös suomalaisille yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia, esimerkiksi satelliittidatan tarjoamisessa , satelliittikuvien prosessoinnissa ja kaukokartoituspalvuissa. Mukana ovat niin suomalaiset piensatelliittien tekijät ja operoijat kuin isommat Iceyen tyyliset kuvauspalveluita tarjoavat tahot.

’’Alalla toimivien yritysten määrä tulee kasvamaan, sillä tarvetta uusille innovaatioille on paljon. Myös sääntelyn ja teknologian standardisoituminen tulee vaikuttamaan merkittävästi alaan. Samalla liiketoimintamahdollisuudet laajenevat, kun uusia tuotteita ja palveluita tuodaan markkinoille’’, Vaasan yliopiston professori Arto Ojala huomauttaa.

Hänen mukaansa heidän toteuttama kirja on tärkeä juuri nyt, koska alan tutkimustietoa on vielä vähän ja osa olemassa olevasta tiedosta on jo vanhentunutta. Kirja onkin suunnattu akateemiselle yleisölle, tutkijoille ja opiskelijoille, mutta myös alalla toimiville yrittäjille ja yrityksille.

Uusi teos on jaettu kolmeen osa-alueeseen, joissa käsitellään avaruusliiketoiminnan ekosysteemiä, liiketoimintamalleja ja tulevaisuuden näkymiä. Se sisältää myös lukuja muun muassa navigointisatelliittien kaupallisista näkökohdista, liiketoimintamallien arvoketjuista, maa-asemiin liittyvästä sääntelystä, avaruusdatan hyödyntämisestä yrityksissä ja avaruusturismin kehityksestä. Merenkurkun avaruuskeskus eli Kvarken Space Center on päässyt kirjaan tapaustutkimuksen muodossa.

Vaasan yliopiston tutkijoista kirjan kirjoittamiseen ovat osallistuneet professori Ojalan lisäksi professorit Heidi Kuusniemi ja Marko Kohtamäki, yliopistonlehtori Minna-Maarit Jaskari, tutkijatohtori Hafiz Haq, projektitutkija Sofia Hassinen, tohtorikoulutettavat Khaled Abed Alghani, Mikko Punnala sekä Jari Ratilainen, joka toimii projektipäällikkönä Vaasan ammattikorkeakoulussa.

Kirjan julkaisija on Palgrave Macmillan, ja se on tuotu tarjolle avoimena tiedejulkaisuna. Käytännössä se tarkoittaa sitä että tutkijat, opiskelijat, alan toimijat ja asiantuntijat sekä aiheesta kiinnostuneet pääsevät lukemaan kirjaa maksutta verkon kautta, jonka linkki löytyy uutisen alapuolelta.

Lisää:  Space business: Emerging Theory and Practice,  Ojala, A., & Baber, W. W,  Palgrave Macmillan 2024 pdf- ja kirjamuodossa maksullisena (LINKKI) sekä Uusiteknologia.fi:n aiemmat avaruusaiheiset artikkelit  (LINKKI).

Kuvituskuva: Iceye