GPS-häiriöt aiheuttavat jo merkittävää haittaa

Satelliittipaikannuksen tahallinen häirintä aiheuttaa jo merkittävää haittaa. Ongelmaan ovat ho tarttuneet Traficom sekä Maanmittauslaitos, joka on kehittänyt osaamista, jolla voisi havaita myös ilmassa ja merellä tapahtuva GPS-häirintä. Varinkin kun Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauslennot ovat olleet ongelmissa häirinnän takia.

Satelliittipaikannuksen tahallinen häirintä on tänä vuonna lisääntynyt ja sen myötä häiriöt luotettavan paikkatiedon saannissa. Vaikka tämän vuoden Maanmittauslaitoksen lennot sujuivat pääosin hyvin,mutta satelliittipaikannushäirinnän vuoksi esimerkiksi Kaakkois-Suomen alueella kuvaukset menivät osin pilalle.

Laitoksen näkemyksen mukaan Suomeen tarvittaisiin paikannuksen turvallisuutta parantava palvelu ilmassa ja merellä tapahtuvan häirinnän havaitsemiseen. Maanmittauslaitoksella on tällaisen palvelun kehittämiseen tarvittavaa osaamista paikannukseen keskittyvän tutkimuksen ansiosta.

’’Jotta Maanmittauslaitos ja yhteiskunta laajemminkin osaisi jatkossa nykyistä paremmin varautua GNSS-häiriöiden aiheuttamia’’, sanoo laitoksen osastonjohtaja, professori Sanna Kaasalainen Paikkatietokeskus FGI:stä.

Suomen nykyinen tilannekuva perustuu käyttäjien tekemiin ilmoituksiin. Maanmittauslaitoksen ehdotus ratkaisuksi olisi GNSS-häirinnän säätiedote, josta saisi ajantasaista tilannekuvaa paikannussignaalin laadusta ja saatavuudesta.

Asia on tärkeä, sillä Maanmittauslaitoksen lakisääteisiin tehtäviin kuuluu paikannustiedon varmistaminen Suomessa. Laitoksen tuottamat ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ovat kriittisen tärkeitä useille yhteiskunnan toiminnoille. Niitä tarvitsevat muun muassa Puolustusvoimat, Ruokavirasto sekä metsä- ja luontosektorin toimijat.

Lisäksi liikenne- ja viestintävirasto Traficom vastaa taajuuksien käytön valvonnasta ja häiriöselvityksestä Suomessa ja on raportoinut jo useaan otteeseen GPS-navigoinnin häiriöistä.

Lisää: Aiemmat GPS-häirintään liittyvät uutisjutut Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Maanmittauslaitos