Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin teleyrityksiltä keräämien tietojen mukaan nopeat 4G- tai 5G-matkaviestinverkot kattoivat 96 prosenttia omalaisista kotitalouksista kesäkuun 2024 lopussa. Silti kaupunkien ja taajamien ulkopuolella on edelleen asuttuja alueita, joilla ei ole pääsyä nopeiden mobiiliyhteyksien piiriin.
Nopeat mobiiliverkot ovat hyvin saatavilla suurissa asutuskeskuksissa ja niiden lähialueilla. Erot kaupunkialueiden ja maaseutualueiden välillä ovat kuitenkin Traficomin keräämien tietojen mukaan edelleen huomattavia.
Kaupunkimaisilla alueilla asuu 75 prosenttia suomalaisista ja näillä alueilla mobiiliverkkojen tilanne on hyvä: lähes kaikki kotitaloudet ovat nopean verkon saatavuuden piirissä. Ja uutta nopeampaa 5G-verkkoa käytetään myös koko ajan enemmän vaikka edelleen vain 13 prosenttia mobiilitiedonsiirrosta kulki 5G-verkoissa kuluvan vuoden keväällä.
5G-verkot ovat rakentuneet Suomessa kovaa vauhtia vuosikymmenen alusta alkaen, joten suuri osa kotitalouksista sijaitsee jo nopean 5G-verkon alueella. Kesäkuun 2024 lopussa nopea 5G-verkko oli saatavilla 91 prosenttiin Suomen kotitalouksista. Maapinta-alasta verkko tosin kattoi vasta 16 prosenttia. Vastaavasti 4G-verkon osalla saatavuus oli 96 prosenttia kotitalouksista ja kattavuus 26 prosenttia pinta-alasta.
Nopeat mobiiliverkot ovat rakentuneet erityisesti asutuskeskuksiin. Heikoin mobiiliverkkojen kattavuus on harvaan asutulla maaseudulla: vain 39 prosenttia kotitalouksista on nopean 5G-verkon alueella, mutta onneksi nopea 4G-verkko on kuitenkin saatavilla jo 64 prosentilla kotitalouksista.
Harvaan asutulla maaseudulla on edelleen noin 50 000 kotitaloutta, jotka ovat nopean mobiiliverkon ulkopuolella. Suomessa on perinteisesti kulutettu kansainvälisesti vertaillen paljon mobiilidataa eli käytetty nettiä muita maita enemmän matkaviestinverkkojen yli suhteessa kiinteän verkon käyttöön.
Silti mobiilitiedonsiirron kasvuvauhti vaikuttaisi saavuttaneen Suomessa lakipisteensä. Kuluvan vuoden keväällä mobiilitiedonsiirto kasvoi enää viisi prosenttia verrattuna vuoden 2023 kevääseen, kun se vuoden 2020 keväällä kasvoi 29 prosenttia aiempaan vuoteen verrattuna.
Tiedonsiirtokäyttö siis edelleen kasvaa, mutta ei enää yhtä nopealla tahdilla kuin aiempina vuosina. Näissä luvuissa on mukana niin älypuhelin- kuin mobiililaajakaistaliittymien tiedonsiirtokäyttö. Mobiililaajakaistaliittymiksi lasketaan esimerkiksi 4G-/5G-modeemien liittymät sekä tablettien ja tietokoneiden liittymät, mutta ei kuitenkaan koteihin myytäviä, kiinteän laajakaistan kaltaisia ja laatulupauksen sisältäviä liittymiä.
Mobiilidataa siirtyy jatkuvasti silti enemmän 5G-verkkoihin verkkojen laajentuessa ja 5G-liittymien ja -laitteiden yleistyessä. Kolme vuotta sitten vain muutama prosentti kaikesta tiedonsiirrosta kulki 5G-verkoissa. Kun vuoden 2023 keväällä 13 prosenttia älypuhelinliittymien ja mobiililaajakaistaliittymien tiedonsiirrosta tapahtui 5G-verkoissa eli tiedonsiirron määrä 5G-verkossa siirtyneen oli kasvanut 39 prosenttia päättyneen kevään aikana verrattuna vuotta aiempaan kevääseen.
Taulukko: Nopean matkaviestinverkon saatavuus kaupungeissa ja maaseudulla. Lähde: Traficomin keräämät tiedot teleoperaattoreilta.