Suomi saa uusia keinoja puolijohdetutkimukseen

Suomi on saamassa uusia puolijohdetekniikoiden tuotantolaitteita Otaniemen Micronovaan ja tulevaan Kvanttinova-keskittymään. EU:n sirusäädöksen (EU Chips Act) mukaisesti Chips JU on tehnyt päätökset, joista VTT:n rahoituksen avulla Otaniemeen hankitaan 32 miljoonalla eurolla uusia mikropiirien tutkimus- ja valmistuslaitteita.

Suomen uudet puolijohteiden pilottilinjat tukevat eurooppalaista siruteknologiakehitystä sekä sirutuotannon kasvutavoitteita, joiden kautta Suomi nivoutuu yhteen eurooppalaiseen puolijohdeteollisuuden ekosysteemiin. Euroopan unionin ja Suomen valtion myöntämä 32 miljoonan euron rahoitusosuus sijoitetaan VTT:n yhteiskäyttöisen puhdastilan laitteistoihin ja puolijohdevalmistusprosessien kehittämiseen.

”EU:n sirusäädöksen tuore rahoitus yhdessä Suomen hallituksen viime syksynä myöntämän rahoituksen kanssa takaavat sen, että me Suomessa olemme osa tärkeitä eurooppalaisia puolijohdetoimialan pilottilinjoja”, kertoo Tauno Vähä-Heikkilä, VTT:n mikroelektroniikan ja kvanttiteknologioiden tutkimusalueen johtaja.

Espoon Otaniemen mikro- ja nanoteknologian keskus. Kuva: VTT

Sirusäädöksen tuoreet rahoituspäätökset sekä niiden mahdollistamat VTT:n laitehankinnat tukevat kotimaisen puolijohdealan vahvimpia osaamisalueita, erityisesti uusia materiaaleja ja ALD-teknologiaa uusiin muistisovelluksiin ja rf-teknologiaa.

Uudet pilottilinjojen laitteet, toiminnot ja palvelut sijoitetaan Kvanttinovaan eli mikroelektroniikan ja kvanttiteknologian TKI-keskittymään, joka rakentuu Otaniemeen lähivuosina. Lisäksi laitteita sijoitetaan jo nykyisin Otaniemessä sijoittuvaan mikro- ja nanoteknologian Micronovaan. Ensimmäiset puolijohteiden prosessit saadaan käynnistymään Suomessa vuoden 2026 lopulla.

Uusien pilottilinjojen rakentaminen on jo alkanut Euroopassa laajemminkin EU-rahoituksen myötä. Suuria puolijohdevalmistuksen pilottilinjoja varten rahoitusta ovat saaneet esimerkiksi FAMESia ja NanoIC:tä vetävät ranskalainen CEA-Leti sekä belgialainen Imec, jotka  kehittävät uusia puolijohdeprosesseja ja -teknologioita. Niiden  avulla voidaan tuottaa uusia tuotteita ja skaalata niitä tuotantokelpoisiksi. Mukana on transistori- ja rf-teknologiaa sekä uusia muistitekniikoita.

VTT:n Vähä-Heikkilän mukaan uudet panostukset tukevat ja vahvistavat myös Euroopan roolia globaalissa sirumarkkinassa, ja tuovat Suomen osaksi tätä ekosysteemiä. Samalla panostukset palvelevat suomalaisten puolijohdealan yritysten kasvutavoitteita.

Kvanttinovan yhteiskäyttöinen puhdastila avaavat myös VTT:n tutkimuspäällikkö Pekka Pursulan uomalaisille yrityksille mahdollisuuden uusien materiaalien, teknologioiden ja innovaatioiden kehittämiseen uusiin tuotteisiin ja uusille markkinoille ilman suuria investointeja. Samalla kotimaiset yritykset pääsevät  hänen mukaansa hyödyntämään  suurten eurooppalaisten toimijoiden CEA-Letin ja imecin palveluja ja prosesseja.

Kuvituskuva:  Micronovan puhdastila. Kuva: Micronova.