Miksi IoT ei kiinnosta suomalaisyrityksiä?

Teollista internetiä eli hyödynnetään LoRa-verkkoa Suomessa operoivan Digitan mukaan edelleen Suomessa varsin rajatusti. Hyödyntämätöntä potentiaalia on kuitenkin edelleen runsaasti. Erityisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä olisi potentiaalisia kohteita, kertoo Digitan IoT-vastaavan Tuomas Kolkka.

Kolkan mukaan etenkin pienet ja keskisuuret yritykset voisivat hyötyä IoT-ratkaisuista liiketoimintansa tehostamisessa ja uusien palveluiden kehittämisessä nykyistä huomattavasti enemmän.

Vuosia IoT-ratkaisujen kanssa työskennellyt Digitalla IoT-toimintoja vetävä Tuomas Kolkka näkee, että IoT-teknologian käyttö Suomessa on silti jo nyt monipuolista ja kehittyvää.  Erilaisia ratkaisuja on jo käytössä eri aloilla, kuten teollisuudessa, terveydenhuollossa, liikenteessä ja älykaupungeissa.

Oikein toteutetut IoT-ratkaisut voivat tarjota yrityksille useita merkittäviä kilpailuetuja ja hän on huomannut, että tätä ei aina osata tunnistaa. Esimerkiksi ennakoiva kunnossapito on merkittävä mahdollisuus, sillä IoT-laitteiden avulla voidaan kerätä dataa koneiden ja laitteiden kunnosta.

IoT-tekniikka mahdollistaa huoltojen ennakoinnin ennen kuin laitteet rikkoutuvat, mikä voi vähentää seisokkiaikoja ja parantaa tuotannon tehokkuutta ja ennustettavuutta. IoT-ratkaisun avulla voitaisiin myös seurata ja hallita toimitusketjuja reaaliajassa.

Vaikka Kolkka kannustaa yrityksiä vahvasti panostamaan IoT-teknologiaan, tietyt asiat ovat tärkeitä ottaa huomioon.  ”Varmistaakseen investoinnin onnistumisen ja maksimaalisen hyödyn, yrityksen tulisi panostaa tietoturvaan, sillä IoT-laitteet voivat olla alttiita kyberhyökkäyksille’’, Kolkka teroittaa

Hänen mukaansa yritysten tulisi myös kiinnittää huomiota IoT-ratkaisujen yhteensopivuuteen ja standardointiin, datan hallintaan ja analytiikkaan, skaalautuvuuteen sekä tietenkin käyttäjien osaamiseen.

”Jos esimerkiksi yhteensopivuutta ja standardointia ei ole varmistettu, eri IoT-laitteet ja -järjestelmät eivät toimi saumattomasti yhdessä. Se voi aiheuttaa toimintahäiriöitä ja lisäkustannuksia. Lisäksi IoT-laitteet tuottavat valtavia määriä dataa, ja jos tätä dataa ei hallita ja analysoida tehokkaasti, yritys jättää käyttämättä monia IoT:n tarjoamia mahdollisuuksia”, Kolkka havainnollistaa.

Taustaa: Suomessa IoT-yhteyksiä on tarjolla useilla eri tekniikoilla. Perinteisempien matkapuhelinverkon M2M-yhteksien lisäksi teleoperaattorit tarjoavat verkkoihinsa kapeampaa NB-IoT- ja laajempaa LTE/M–teknologiaa, Digita omaa LoRaWAN- ja Connect Finland operoimaansa Sigfox-verkkoa.

Lisää: IoT-tekniikoita, -verkkoja ja laitteita käsittelevät aiemmat artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock/UT