Puhuvalle tekoälyavustajalle Agri-Inno-palkinto

Maatalousalan Agri-Inno-palkinnon on saanut tamperelainen Spogen.ai, joka on kehittänyt puhuvan tekoälyavustajan maatalouden käyttöön. Suomen Messusäätiön rahoittama 10 000 euron arvoinen palkinto jaettiin MaatalousKonemessuilla eilen. Tapahtumassa on esillä ensi kertaa myös hollantilainen peltorobotti.

Tamperelainen Spogen.ai erottui raadin mukaan voittajaksi innovatiivisuutensa vuoksi ja maatalouden  tuottavuutta parantavana. Sillä on mahdollisuuksia kansainvälisille markkinoille ja skaalattavuus on hyvä.

Spogen.ai:n puhuva tekoälyavustaja pysytyy auttamaan viljelijöitä hyödyntämään maatalousteknologian potentiaalia, jotta suuri osa esimerkiksi traktoreiden ja muiden älykkäiden koneiden mahdollisuuksista ei jäisi hyödyntämättä.

Puhuvalle tekoälyavustajalle, voidaan antaa esimerkiksi koneiden käyttöohjeet sekä muuta informaatiota, minkä pohjalta järjestelmä pystyy avustamaan käyttäjäänsä.  Hyvällä käyttöopastuksella työturvallisuus paranee ja tekoälyä voidaan käyttää tehokkaasti myös koulutuksessa.

Maatalouden Agri-INNO-palkinto jaetaan joka vuosi suomalaiselle henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt alaa tukevan innovaation.

Palkinto myönnetään innovaatiolle, joka tuo toimialalle positiivista imagoa ja josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote tai palvelu. Palkinto jaettiin nyt kuudetta kertaa. Voittajayritys Spogen.ai:n lisäksi muut palkintofinalistit olivat Probotub mobiilirobotiikkaa hyödyntävä ratkaisu ja Soilfoodin kuivikekuitu.

Muutenkin uusi teknologia on esillä Helsingisssä 17.-19.10 järjestettävillä MaatalousKonemessuilla. Esillä on esimerkiksi ensimmäinen Suomeen tuotava peltorobotti, joka on messuilla saanut vähintään uusien traktrorimallien tyylisen suosion. Hankkijan osastolla esiteltävä AgXeed-robottitraktori on itsenäiseen peltotyöhön kykenevä laitteisto, jossa on silti traktoreista tutut etu- ja takanostolaitteet ja hydrauliikat. Yhdistelmän konfigurointi, peltotöiden suunnittelu sekä analysointi että diagnostiikka tapahtuu pilvipalvelussa joko tietokonetta tai mobiililaitetta käyttäen.

Kuva: Agri-INNO 2024 -voittoa tuulettamassa Spogen.ai:n Joona Koivuniemi. Kuva: Suomen messut/Pekka Hannila.