Kännykkätukiasemista tuttu akkutekniikka koteihin

Teleoperaattori Elisa on tuomassa kotiakkupalvelun, jonka ohjaus perustuu mobiiliverkon tukiasemista tuttuun tekoälypohjaiseen hajautettuun virtuaalivoimalaitosratkaisuun (DES).  Palvelu pystyy tasaamaan sähkön hintapiikkejä ja varastoi myös omien aurinkopaneelien tuottamaa sähköä myöhempää käyttöä varten.

Elisa on kehittänyt uudenlaisen  kotiakkupalvelun, jossa kuluttajat saavat kuukausimaksua vastaan akun ja ohjelmiston avaimet käteen -periaatteella. Sähkön hinnan vaihdellessa kotiin asennettava akku latautuu automaattisesti halvoilla tunneilla, ja tasaa pörssisähkön hintapiikkejä.

Akkupakettien koot ovat 10-30 kilowattia. Kuva: Elisa / Huawei. Tällä hetkellä palvelu on saatavilla Huawein akustoihin, mutta palvelua kehitetään toimivaksi myös muidenkin valmistajien alustoilla.

Jos kotitaloudella on aurinkopaneelit, Elisan akkupaketteihin perustuva kotiakku voidaan kytkeä myös niihin. Tällöin kotiakku varastoi aurinkopaneelien päivällä tuottaman sähkön esimerkiksi ilta- ja aamutunneille, jolloin aurinko ei vielä paista ja pörssisähkö on tyypillisesti kalliimpaa.

”Tämän tyyppiselle palvelulle on selvästi tilausta, Elisan kotiakku on herättänyt valtavasti kiinnostusta’’ , kertoo Elisan tekoäly- ja erityisprojektien johtaja Jukka-Pekka Salmenkaita. 

Kotiakkupalvelu on ollut syyskuusta asti saatavilla beeta-asiakkaille pääkaupunkiseudulla. Onnistuneen testijakson myötä Elisa laajentaa Kotiakun saatavuuden koko Uudellemaalle ja Tampereen seudulle lokakuussa.

Uusi kotiakku -palvelu kytkee kotiakut myös osaksi Elisan akkureserviä, joka tuo vakautta myös koko Suomen sähköverkkoon. Lisäksi kotitalous saa hyvityksen akkureserviin osallistumisesta.

Elisa kertoo olevansa ensimmäinen yhtiö maailmassa, joka voi käyttää mobiiliverkon tukiasemien akkureserviä sähkömarkkinan tasapainottamiseksi. Erityisesti tuuli- ja aurinkoenergian tuotannon kasvu lisää sähkön tuotantotehon vaihtelua.

Elisan Kotiakku

  • Kuukausimaksullinen palvelu, noin 40 euroa kuukaudessa
  • Sisältää 10-30 kWh akun ja ohjelmiston, asennusmaksu 2000 euroa
  • Akusto lataa halpaa pörssisähköä
  • Varastoi sähköä omista aurinkopaneeleista
  • Toimintaa voi tarkemmin seurata sovelluksella
  • Varmistaa katkoksissa it- ja muiden sähkölaitteiden toiminnan
  • Saa hyvityksen Elisan Akkureserviin osallistumisesta.

Kuva: Elisa

Päivitetty: Huawein akkujen lisäksi tulossa muidenkin valmistajien akkuratkaisuja.