Nokia kehittää teollista metaversumia

Business Finland on myöntänyt rahoituksen Nokian uudelle LEAD-veturihankkeelle, jonka tavoitteena on edistää tulevaisuuden internetin ja metaversumin käytettävyyttä, turvallisuutta ja energiatehokkuutta. Nokia on sitoutunut veturihankkeellaan kasvattamaan merkittävästi omia ja kumppaniensa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) investointeja Suomessa.

Teollinen metaversumi on Business Finlandin mukaan nousussa oleva markkina, joka tarjoaa suuria liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Metaversumilla tarkoitetaan ratkaisua, joka yhdistää saumattomasti fyysisen ja digitaalisen maailman.

Metaversumi tekee mahdolliseksi esimerkiksi reaaliaikaisen yhteistyön, simuloinnin ja etäoperoinnin ja lisäksi teollisen metaversumin ratkaisujen avulla voimme suunnitella, johtaa ja optimoida teollista toimintaa reaaliajassa.  Esimerkiksi digitaalisten kaksosten avulla voidaan parantaa merkittävällä tavalla teollisuuden tuottavuutta ja turvallisuutta muun muassa tuote- ja prosessisuunnittelussa.

’’Hyötyjen realisoiminen vaatii kuitenkin hyvin huomattavia tutkimus- ja kehitysponnisteluja, joita tulemme toteuttamaan laajan ekosysteemikumppanijoukon kanssa, sanoo ohjelmajohtaja Jarkko Pellikka Nokiasta.

Business Finland rahoittaa veturihanketta 20 miljoonalla eurolla ja sen kumppaneita voidaan rahoittaa yhteensä 50 miljoonalla eurolla. Veturihankkeilla on nyt merkittävä rooli yritysten tutkimus- ja kehittämistoiminnan vauhdittamisessa.

’’Odotamme innolla millaisen kehityssysäyksen Nokia ja koko telekommunikaatiosektori saavat uusilla veturihankkeillaan aikaan’’, sanoo Business Finlandin pääjohtaja Lassi Noponen.

Nokia osallistui LEAD-ehdotuksellaan vuoden 2023 veturikilpailuun, jonka muita voittajia olivat Kempower, Patria, Valio ja Wärtsilä. Vuoden 2023 veturikilpailun voittajien TKI-lisäyssitoumukset ovat yhteensä lähes 500 miljoonaa euroa, kun lasketaan yhteen veturien vuosittaiset TKI-lisäykset lähtötasoon verrattuna.

Vuodesta 2020 alkaen järjestetyt veturikilpailut ovat tuottaneet yhteensä kahden miljardin euron TKI-lisäyslupaukset vetureilta ja 720 kumppanihankkeen verkostot tukemaan kunnianhimoisten tulevaisuuden missioiden saavuttamista.

Parhaillaan on käynnissä vuoden 2024 veturikilpailu, jonka voittajista kuullaan alkuvuonna 2025. Kilpailuehdotusten on edellytetty ratkaisevan merkittäviä tulevaisuuden haasteita ja vaikuttavan merkittävästi hallitusohjelman neljän prosentin TKI- ja 75 prosentin työllisyystavoitteisiin.

Kuvituskuva: Nokia