Startup-yhteisö vaatii tutkimukseen lisää koulutuspanostuksia – kvantti, tekoäly ja vety

Suomalainen startup-yhteisö vaatii lisää koulutuspanostuksia Suomen kannalta tärkeimpien tekniikoiden tutkimukseen, jotta  panostukset t&k-toimintaan eivät valu hukkaa. Esimerkeiksi tärkeimmistä panostusalueista raportti listaa  kvanttiteknologian, tekoälyn ja vetytalouden.

Suomen halutaan kasvattavan tutkimus- ja kehitys (t&k) -investointeja vuoteen 2030 mennessä siten, että ne olisivat neljä prosenttia bruttokansantuotteesta.  Tavoitteella pyritään nostamaan työn tuottavuutta ja lisäämään talouskasvua.

Julkisten t&k-panosten kasvattamisen ehtona on, että jokaista valtion investoimaa lisäeuroa kohden yksityinen sektori investoi kaksi euroa, jolloin yritysten on kasvatettava vuosittaisia t&k-menoja arviolta 560 miljoonalla eurolla vuodesta 2024 aina vuoteen 2030 asti.

Suomen startup-yhteisö pitää tärkeänä, että osaamistasosta ja koulutetun työvoiman saatavuudesta pidetään huolta, jotta investoinnit tulevat parhaiten hyödynnettäviksi.  Uudessa yhteisön julkaisemassa analyysissä arvioidaan, kuinka paljon t&k-tehtäviin tarvitaan lisää henkilöstöä ja erikseen tohtoreita ja lisensiaatteja.

Tarkastelussa on erityisesti tutkijoiden määrän kehitys yksityisellä sektorilla. Startup-yhteisö painottaa, että Suomen tulee kiinnittää huomiota kuluvan vuosikymmenen aikana erityisesti siihen, että t&k-toimintaa varten on Suomessa tarjolla riittävästi tutkimustyöhön kykenevää työvoimaa.

“Yleinen palkkatason nousu luo kasvupaineita t&k-henkilöstömenoihin. On pidettävä huoli siitä, että rahalliset panokset menevät t&k-työn volyymin kasvuun eivätkä pelkästään palkkojen nousuun, jolloin Suomi ei saavuta paljon toivottua työn tuottavuuden kasvua”, sanoo Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Startup-yhteisön arvioiden mukaan t&k-tavoitteiden saavuttaminen tarkoittaa vuosien 2022 ja 2030 välillä jopa 59 000 lisää t&k-työvoimaa henkilöstömääränä laskettuna ja melkein 37 000 henkilötyövuosina laskettuna.

“Etenkin tutkijakoulutuksen saaneiden työllisten määrään on ladattu suuret odotukset. Rahallisten investointien lisäksi tutkimus- ja innovaationeuvosto (TIN) on asettanut tavoitteen, jonka mukaan peräti 30 prosentilla TKI-työvoimasta on tohtorin tutkinto”, sabii startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad.

Osaamistason kasvattaminen ja osaavan t&k-työvoiman saatavuuden varmistaminen toteutuu korkeasti koulutettujen määrän lisäämisellä, teknisten alojen painoarvoa lisäämällä koulutuksessa, erityisasiantuntijoiden maahanmuuttoa lisäämällä ja kansainvälisten tutkinto- opiskelijoiden Suomeen jäämisen todennäköisyyttä kasvattamalla.

“Kaikki toimialat eivät tule tarvitsemaan yhtä paljon lisää tutkijoita. Siksi t&k- koulutuspanostuksissa on syytä keskittyä toimialoihin, joilla tulee olemaan eniten tarvetta huippuosaajille. Esimerkiksi kvanttiteknologia, tekoäly ja vetytalous”, sanoo puolestaan startup-yhteisön viestintäpäällikkö Jonna Waddington.

Suomalaisen startup-yhteisön T&K-suositukset

  • Korkeakoulutettujen aivovuoto tyrehdytettävä ja paluumuuttoa lisättävä.
  • Korkeakoulutukseen ja osaajiin tulee investoida.
  • Tutkimus- ja kehitysinnovaatioiden kaupallistamisprosessit yhtenäistetään valtakunnallisesti eri korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten välillä.
  • Ansiotuloverotuksen osalta rajattuja verokannustimia t&k-työtä tekeville tutkijoille.
  • Korkeasti koulutetun työvoiman houkutteleminen t&k-tehtäviin.
  • Mahdollisuus käteispalautukseen tappiolliselle yritykselle, joka vastaisi suuruudeltaan verohyötyä, jonka yritys saisi toteuttaessaan t&k-hankkeita voitollisena.

Lisää:  Suomen T&K-tavoitteet ja osaava työvoima, Suomen startup-yhteisö 2024 (LINKKI)

Kuva: Kvanttiteknologia on alue johon Suomi panostaa, VTT.